Sastojci:

1 vezica šparoge,
40 g guščje jetre,
2 jaja,
1 dl vrhnja za kuhanje,
1 dl mlijeka,
so, biber,

800 g goveđeg ramsteka,
demi glace sos.

 

Priprema:

 

  1. Ramstek izrežite na porcije od 200 grama. Nauljite ga sa svih strana i pecite na suhoj tavi sa svake strane oko 2 minute. Premjestite ga u zagrijanu rernu na 180 stepeni još 2 minute kako bi se meso dopeklo. Posolite i pobiberite.

 

  1. Šparoge očistite i kratko blanširajte. Šokirajte ih potom u ledenoj vodi da bi zadržale boju i ostale čvrste. Kratko ih ispecite na tavi s malo maslaca i posolite.

 

  1. Ceme brule: u blender ubacite jetru narezanu na komade i sastojke te spojite s dva jaja. Miksajte do fine kreme. Premjestite u keramički kalup i kuhajte u vodi u rerni na 130 stepeni. Kada je kuhano do 2/3, izvadite, pokrijte kalup i pecite još 25 minuta. Pospite smeđim šećerom i ispecite plamenikom do fine korice.