Ravioli u umaku od sira

po Vaša Kuharica

Za tijesto:

400 g glatkog brašna,

4 jajeta,

malo soli,

100 ml mlijeka,

200 g špinata.

Za fil:

250 g žutog sira,

2 kašike svježeg sjeckanog bosiljka,

2 kašike sjeckanog peršuna,

pola kašičice muškatnog oraščića,

50 g parmezana,

malo soli.

Za umak:

250 ml slatkog vrhnja,

glavica luka,

čehno bijelog luka,

20 ml bijelog vina,

so,

kašika maslinovog ulja,

20 g maslaca,

50 g žutog sira.

Priprema:

  1. Očišćen špinat kratko prokuhati, ispasirati, dodati brašno, jaja, mlijeko i so i zamijesiti tijesto. Ostaviti da malo odstoji, potom tijesto razvaljati na pobrašnjenoj dasci i rastanjiti na debljinu noža. U zavisnosti od željene veličine raviola sjeći tijesto na kvadrate i puniti filom.
  2. Za fil sir u listićima isjeći na kockice, pomiješati sa začinima, staviti na raviole i dobro ih pritisnuti na krajevima.
  3. Raviole kuhati desetak minuta u kipućoj slanoj vodi pa ocijediti.
  4. Na maslinovom ulju i maslacu prodinstati sjeckani bijeli i crni luk, dodati vino, a onda i vrhnje i sir. Na tihoj vatri miješati umak dok se sir ne istopi i njime preliti raviole.

 

Preporučujemo