Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Ražnjići s aromatičnim umakom od kikirikija

po Vasa kuharica 31/03/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Satay je vrlo ukusno jelo sastavljeno od mesnih ražnjića koji se peku na roštilju te poslužuju s aromatičnim umakom od kikirikija. Jelo potječe s otoka Jave u Indoneziji, no iznimno je popularno i na Tajlandu i Maleziji.

Sastojci za umak: 500 ml vode, 300 g grubo nasjeckanih kikirikija, 225 g čili paste, 115 g kokosova šećera, 85 g tamarind paste, 60 ml suncokretova ulja, 4 čehna bijelog luka, 1 luk, 1 komad đumbira veličine oko 5 cm, 1 stapka limunske trave, prstohvat soli, 1,5 kg otkoštenih pilećih zabataka, 2 kašike šećera, 2 kašike vruće vode, 1 kašika luka u prahu, 1 kašika melase, 2 kašičice bijelog luka u prahu, 2 kašičice kurkume, pola kašičice đumbira u prahu, pola kašičice limunske trave u prahu, so po želji, biljno ulje.

Priprema:

1. Pretvorite luk i bijeli luk u pire u sjecalici povrća ili u blenderu pa ga prepirjate na ulju. Dodajte naribani đumbir i stapku limunske trave koju ste prethodno zgnječili pa sve zajedno termički obrađujte oko 15 minuta.
2. Umiješajte čili pastu i pirjajte oko pet minuta.
3. Ubacite kikiriki, tamarind pastu, kokosov šećer, prstohvat soli i pola litre vode. Kuhajte umak na laganoj temperaturi oko 45 minuta.
4. Pripremite marinadu za piletinu. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, luk u prahu, melasu, bijeli luk u prahu, kurkumu, đumbir u prahu i limunsku travu u prahu s dvije kašike vode.
5. Dodajte piletinu narezanu na manje komade i dobro pomiješajte. Prekrijte zdjelu, stavite u frižider preko noći.
6. Mariniranu piletinu nabodite na drvene štapiće. Meso premažite s uljem i posolite ga. Ražnjiće ispecite na roštilju i poslužite s umakom od kikirikija.

bijeli lukđumbirKikirirkivoda

Preporučujemo

Zdravi špageti za ručak

26/05/2022

Pileća džigerica s rižom

26/05/2022

RECEPT: Piletina na lovački način | KUHAJMO ZAJEDNO

25/05/2022

Bečki gulaš: Wiener Saftgulasch bez krompira

25/05/2022

Špageti s povrćem

25/05/2022

Makaroni s patlidžanima i rajčicom

24/05/2022

Povrtne lazanje za ručak

24/05/2022

Ukusna piletina za ručak

23/05/2022

Teletina s bobom

23/05/2022

Šnicle od lososa

20/05/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh