Satay je vrlo ukusno jelo sastavljeno od mesnih ražnjića koji se peku na roštilju te poslužuju s aromatičnim umakom od kikirikija. Jelo potječe s otoka Jave u Indoneziji, no iznimno je popularno i na Tajlandu i Maleziji.
Sastojci za umak: 500 ml vode, 300 g grubo nasjeckanih kikirikija, 225 g čili paste, 115 g kokosova šećera, 85 g tamarind paste, 60 ml suncokretova ulja, 4 čehna bijelog luka, 1 luk, 1 komad đumbira veličine oko 5 cm, 1 stapka limunske trave, prstohvat soli, 1,5 kg otkoštenih pilećih zabataka, 2 kašike šećera, 2 kašike vruće vode, 1 kašika luka u prahu, 1 kašika melase, 2 kašičice bijelog luka u prahu, 2 kašičice kurkume, pola kašičice đumbira u prahu, pola kašičice limunske trave u prahu, so po želji, biljno ulje.
Priprema:
1. Pretvorite luk i bijeli luk u pire u sjecalici povrća ili u blenderu pa ga prepirjate na ulju. Dodajte naribani đumbir i stapku limunske trave koju ste prethodno zgnječili pa sve zajedno termički obrađujte oko 15 minuta.
2. Umiješajte čili pastu i pirjajte oko pet minuta.
3. Ubacite kikiriki, tamarind pastu, kokosov šećer, prstohvat soli i pola litre vode. Kuhajte umak na laganoj temperaturi oko 45 minuta.
4. Pripremite marinadu za piletinu. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, luk u prahu, melasu, bijeli luk u prahu, kurkumu, đumbir u prahu i limunsku travu u prahu s dvije kašike vode.
5. Dodajte piletinu narezanu na manje komade i dobro pomiješajte. Prekrijte zdjelu, stavite u frižider preko noći.
6. Mariniranu piletinu nabodite na drvene štapiće. Meso premažite s uljem i posolite ga. Ražnjiće ispecite na roštilju i poslužite s umakom od kikirikija.