Recept chefa Bobbija Lloyda: Slavni puding od banane od šest sastojaka

po Vasa kuharica

Puding od banane je popularni desert koji se u Sjedinjenim Američkim Državama jede već desetljećima. Riječ je o jednostavnom pudingu od vanilije koji se bogato oplemenjuje zrelim bananama i šlagom.

Mnogi tvrde da najpopularniju verziju današnjice radi njujorška pekarnica i slastičarnica Magnolia za čije se deserte čeka u redovima satima. Magazin Eater podijelio je recept chefa Bobbieja Lloyda iz slastičarnice Magnolia za puding od banane koji se sastoji od samo šest sastojaka, a koji se vrlo lako mogu napraviti i kod kuće.

Sastojci: 720 ml slatkog vrhnja, 400 ml slatkog kondenziranog mlijeka, 350 ml ledeno hladne vode, 300 grama keksića od vanilije, 100 g instant pudinga od vanilije, 4-5 vrlo zrelih banana.

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko i hladnu vodu. U dobivenu smjesu postepeno dodajte instant puding. Miješajte dok se ne riješite svih eventualnih grudica. Prekrijte zdjelu krpom i stavite u frižider da se stisne na sat vremena, a može i preko noći.
2. Istucite slatko vrhnje u šlag.
3. Pažljivo umiješajte ohlađenu puding smjesu u šlag dok se sastojci ne sljube.
4. Trećinu smjese stavite na dno prozirne zdjele, preko krema rasporedite keksiće i kolutiće banane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
5. Prekrijte zdjelu plastičnoj folijom i stavite u frižider na 4 do 6 sati. Poslužite ohlađeno.

Savjeti plus:

Ako ne možete naći slatko kondenzirano mlijeko u trgovinama, vrlo lako ga možete napraviti i u kućnoj radinosti od mlijeka u prahu, šećera, vode i maslaca. U originalnom receptu koriste se keksići od vanilije brenda Nila. Poslužiti se možete i čajnim keksićima ili piškotama za ovaj recept. Keksi, naime, omekšaju tokom procesa hlađenja. Banane moraju biti ekstra zrele. Što je banana zrelija, to će puding imati slađi okus.

Preporučujemo