Recept dana: Cheesecake sa svježom mentom

po Senan Dervisevic

Nije tajna da je cheesecake koji se ne peče omiljeni ljetni kolač. Priprema se brzo, podnosi baš svaku sezonsku voćku i osvježavajuć je.

Volite li ga i vi, vjerujemo kako je vrijeme da se okušate u ovom od mente. Začiniti ga možete omiljenim voćem ili ga ostaviti takvog kakav je – savršeno osvježavajućeg. 

Kao sjajan dodatak, pripremite i kandiranu mentu kojom ćete ukrasiti cheesecake, a ostane li vam koji listić, upotrijebiti ga možete i u drugim desertima. 

Također, odlična ideja bit će dodatak matcha praha u podlogu i kremu. Matcha će donijeti divne, osvježavajuće zelene boje koje će desert podići na posve novu razinu.

Za kandiranu mentu potrebno vam je: 

1 bjelanjak 

 Šaka mente 

50 g šećera 

Za podlogu će vam trebati: 

200 g keksa 

40 g maslaca 

Za kremu od mente trebat će vam: 

100 g slatkog vrhnja 

2 stabljike svježe mente 

250 g bijele čokolade 

25 g maslaca 

250 g krem sira 

50 g šećera P

riprema: Mentu najprije kandirajte tako da najprije operete listove, a zatim ih premažete umućenim bjelanjkom. Pospite šećerom odmah nakon premazivanja i pustite da se suše nekoliko sati. 

Za podlogu od keksa potrebno je kekse ubaciti u blender, dodati im otopljeni maslac pa dobro povezati. Želite li da cheesecake izgleda efektnije, dodajte i kašiku matcha praha.

U posudu stavite slatko vrhnje pa mu dodajte šaku svježe mente. Pustite da se vrhnje zagrije dok se ne pojave mjehurići. Sada pustite da se ohladi, a zatim izvadite mentu. 

Otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, iz posude izvadite svježu mentu pa dobro pomiješajte krem sir, aromatizirano slatko vrhnje, šećer, a za jače okuse možete dodati i malo ekstrakta peperminta. 

U dno čaše ili kalupa utisnite usitnjene kekse, dodajte dobivenu kremu i pospite kandiranom mentom. 

Prije posluživanja cheesecake dobro ohladite.