Piletina pečena u pećnici na ovakav način s limunom i maslinama je zaista uzbudljiva, aromatična, mekana, sočna i neodoljiva. Probajte!

 

Sastojci:

2 batka sa zabatkom

1 pileća prsa

1-2  limuna

10-12 crnih maslina

4 čahna bijelog luka

peršun

so

crni i crveni biber

maslinovo ulje

 

 

Priprema:

  1. Piletinu posolite i natrljajte crnim i crvenim biberom.
  2. Limun operite, narežite na kolutove, pa ih prepolovite.
  3. Čehna bijelog luka ogulite, a možete ih ostaviti i u ljusci. U zdjelu stavite piletinu, pa rasporedite masline, bijeli luk i kriške limuna.
  4. Prelijte sve maslinovim uljem te poslažite grančice peršunovog lista koji ne morate sjeckati; stavite ga sa stabljikom. Pecite na 180 stepeni dok meso ne dobije zlatnu boju, oko 45 minuta do jedan sat.
  5. Povremeno podlijte sokovima koje će jelo pustiti.
  6. Poslužite s pečenim krompirom i lisnatom salatom.