Recept Džejmija Olivera: Pita od puretine

po Vasa kuharica

Sastojci:

2 kriške suhog mesa,

pola vezice majčine dušice, maslinovo ulje,

2 kg nasjeckane prase,

so,

biber,

800 g pečenog purećeg mesa natrganog na komade,

2 kašike brašna,

1 l povrtne supe,

2 kašike vrhnja,

500 g lisnatog tijesta,

12 pečenih kestena,

2 listića kadulje,

umućeno jaje.

Priprema:

1. Popržiti listiće majčine dušice i suho meso. Dodati maslinovo ulje i nastaviti pržiti. Potom dodati prasu i pržiti tri minute. Smanjiti temperaturu i ostaviti 30 minuta na vatri. Svakih pet do deset minuta promiješati. Nakon toga umiješati pureće meso, brašno, supu i vrhnje. Promiješati pa smjesu sipati u vatrostalnu posudu, posuti kestenima i kaduljom.
2. Razvaljati tijesto i njim prekriti fil.
3. Umutiti jaje pa premazati tijesto. Pitu peći 35-40 minuta na 180 stepeni.

Preporučujemo