Sastojci: 80 g sušenih sojinih zrna iz organskog uzgoja, 1 litar vode, pola kašičice ekstrakta vanilije ili malo srži vanilije, po želji, 4 hurme.
Priprema:
1. Namočite sojina zrna u vodi preko noći. Ocijedite sojina zrna te im ogulite kožicu.
2. U blender stavite sojina zrna i ulijte 3 šolje vode. Dobro izmiksajte.
3. Procijedite smjesu kroz gustu gazu ili vrećicu za cijeđenje mlijeka.
4. Ocijeđeno mlijeko prebacite u lonac pa ulijte preostalu šolju vode. Zakuhajte, promiješajte i uklonite pjenu s površine.
5. Kuhajte na srednjoj vatri oko 20 minuta te povremeno promiješajte.
6. Ostavite sojino mlijeko da se ohladi. Po želji, dodajte ekstrakt vanilije i hurmi te po potrebi još izmiksajte.