Torrijas je ime tradicionalne španske poslastice koja se priprema od staroga hljeba i smjese na bazi mlijeka. Iako izgledom podsjeća na pohovani hljeb, riječ je zapravo o kombinaciji francuskog hljeba i engleskog pudinga od hljeba.
Sastojci: 340 g starog hljeba, 250 ml maslinovog ulja, 100 g šećera, 80 ml suhog sherryja, 4 jaja, 1 l punomasnog mlijeka, 1 štapić cimeta, korica narandže, korica limuna, med za posluživanje.
Priprema:
1. Naribajte koricu limuna i narandže te ih stavite u lonac zajedno s mlijekom, šećerom i štapićem cimeta. Kada tekućina zavri, uklonite lonac s vatre.
2. Umiješajte suhi sherry. Dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
3. Stari hljeb narežite na kriške debljine oko 2,5 centimetara te ih položite na lim za pečenje.
4. Smjesu na bazi mlijeka prelijte preko svake kriške i pustite da se namače oko pet minuta. Okrenite kriške hljeba na drugu stranu i pustite da se namače još pet minuta. Sredina hljeba trebala bi biti mekana, ali kriška se ne bi smjela raspadati u rukama.
5. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Jaja umutite. Svaku krišku hljeba umočite u jaja, otresite višak tekućine te stavite pržiti u zagrijano ulje.
6. Pržite hljeb dok ne dobije zlatno smeđu boju otprilike 3-4 minute sa svake strane. Prebacite ga na papir za upijanje masnoće. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.