Recepti: Napravite pravi pekarski somun

po Senan Dervisevic

Koliko puta ste poželjeli da kod kuće napravite sočne pljeskavice u mekanim, krckavim somunima?

To možete već danas da uradite – evo recepta za izvrsne domaće somune!

Sastojci: 15 g svježeg kvasca, 2,5 dl vode, pola kašike šećera, 1 kašika soli, 0,5 dl ulja, brašna toliko da se umijesi mekano tijesto (400 – 450 g).

Priprema: Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna toliko da može da se izmiješa viljuškom. Dodati so i pola mjere ulja. Izmiješati pa dodavati brašno miješajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promiješate viljuškom, onda rukom izmijesite dodavajući po malo brašna, ali da tijesto na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke.

Na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premijesite, ostavite tako pouljeno 10-ak minuta. Od tijesta odvajajte loptice veličine pesnice, pa ih oblikujte u loptice.

Tepsiju dobro pobrašnjavite pa stavljajte loptice na razmake, cik-cak. Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekšaju i počnu da rastu. Nakon toga, ruke uvaljajte u brašno i od sredine loptice pritiskajte, u sredini malo manje pa sve vise prema krajevima i tako ih raširite. Ostavite da odstoje još 10-15 minuta, ako vam je pretoplo u prostoriji, prebacite najlon ili celofan da se ne tijesto ne bi isušilo.

Rernu ugrijte na maksimum, pa prvo stavite desetak minuta da se peku skroz dolje, pa podignite u sredinu. Pečeni su kad fino porumene. Ako ne rumene, znači da vam je prekislo tijesto, dugo ste čekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar. Također ako su tvrdi, opet ste previše čekali, a mora da se čeka da bi tijesto unutra postalo onako rupičasto kad se peče.

Kad se ispeku, somuni treba da budu lagani i krckavi, a da bi omekšali kad se ispeku, pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. Na kraju očistite brašno sa somuna pomoću krpe.