Rerna može da bude blistava uz pomoć sode bikarbone

po Vasa kuharica

Rerna je obično najgori dio u kuhinji, ali može da se jednostavno očisti. Nijedna domaćica nije oduševljena kada treba da čisti rernu. Uglavnom to podrazumijeva mnogo trljanja, sa ishodom koji često nije zadovoljavajući.

Ipak, rerna može da bude blistava uz pomoć sode bikarbone, sirćeta i vode. Još su vam potrebni zdjla, boca sa raspršivačem i krpa. Prije nego što počnete sa čišćenjem izvadite rešetke iz rerne, a onda napravite pastu od nekoliko kašika sode bikarbone pomješane sa vodom. Pastu nanesite na rernu, dobro utrljajte i ostavite da djeluje najmanje 12 sati.

Sutradan je pokupite mokrom krpom, pa rernu i ostatke sode bikarbone poprskajte sirćetom koje ste sipali u bocu sa raspršivačem. Nakon toga dobro obrišite rernu krpom da biste uklonili i najmanji trag nečistoće.

Vratite rešetke na mjesto, uključite rernu na najnižu temperaturu i grijte 15-20 minuta da se prosuši. Na isti način očistite i staklo od rerne, ali pastu od sode bikarbone ostavite da djeluje samo pola sata, a potom obrišite vlažnom krpom.

 

Preporučujemo