Sastojci:
4 očišćene pastrmke (svaka oko 200 g),
200 g gljiva,
50 g luka,
3 čehna bijelog luka,
kašika fino sjeckanog svježeg peršuna,
pola dl maslinovog ulja.
Priprema:
- Pastrmku pažljivo očistiti i izvaditi joj kost tako da je što manje oštetite. Gljive narezati i prodinstati na luku, zajedno s bijelim lukom i peršunom. Kada su gljive gotove njima napuniti pastrmke.
- Tako punjene pastrmke mogu se peći na roštilju ili u grill tavi. Ako imate prilike za roštilj, pastrmke pecite na zagrijanoj rešetki. Dok se peku, često ih premazujte uljem.
- Ako se ipak odlučite za tavu, zagrijte ulje na umjerenoj temperaturi, pa ih pecite dok ne porumene s obje strane. Pečene pastrmke servirajte uz kuhani krompir koji ste posuli peršunom.
Savjet: Pastrmka je, prema nutricionistima, idealno jelo. Sadrži malo holesterola i često se nađe na jelovniku različitih dijeta. Ništa manje zanimljiva je i njena dimljena verzija. Zbog dimljenog okusa i čvrstog mesa idealna je za hladna predjela, primjera radi na kanapeima ili je pomiješajte s rukolom kao salatu. Izvrsna je i za umake uz tjesteninu.