Pravilnu pripremu ribe prati cijeli niz sitnih trikova i kulinarskih tajni. Zbog sitnih kostiju, ali i specifičnog mirisa tokom pripreme, riba ne spada u namirnice omiljene svima. Kako bi poboljšali svoja riblja jela i izbjegli neugodne situacije tokom kuhanja, isprobajte neke od ovih trikova:

– za bolju aromu, u riblju juhu pred kraj kuhanja dodajte nekoliko kapi soka od limuna;

– okus ribljih polpeta poboljšat će sitno sjeckani i propasirani luk dodan u mljeveno riblje meso;

– kako bi uklonili snažan riblji miris tokom prženja, u ulje stavite jedan oguljeni i na kocke narezani krompir;

– u lonac u kojem se kuha riba možete dodati malo mlijeka, što jelu daje nježniji i delikatniji okus;

– riba pržena na tavi bit će posebno ukusna ako je prije pečenja nakratko ostavite u mlijeku, panirate brašnom i pržite u vrućem ulju;

– dok sklisku ribu čistite od ljuski, umočite prste u so i riba vam neće iskliznuti iz ruku;

– riba se tokom pečenja neće zalijepiti za tavu ako u masnoću na kojoj je pečete stavite malo soli;

– riblji miris s daske za rezanje, pribora za jelo ili lonaca možete ukloniti ako ih obrišite s limunovim sokom ili sirćetom i vodom;

– ribu je bolje odmrzavati na sobnoj temperaturi jer riba uronjena u hladnu ili toplu vodu drastično gubi hranjive tvari, ali i povećava težinu od čega se vlakna ribljeg mesa odvajaju.