Riblje pljeskavice s domaćim tartar umakom

po Vaša Kuharica

Sastojci:

2 konzerve tunjevine od po 400 ml,

3 bjelanca,

4 izmrvljena slana krekera,

1/2  crvene paprike,

pola glavice luka,

malo mljevenog lovorovog lista,

1 kašika peršuna,

so, biber,

1 kašika putera.

Za tartar umak:

1 šolja majoneze,

1/3 šolje nasjeckanih ili naribanih kiselih krastavčića,

3 kašike sitno nasjeckanog luka,

1 kašika vode iz kiselih krastavaca,

sok jednog manjeg limuna,

pola kašičice kopra,

prstohvat kajenske paprike,

so, biber.

Priprema:

  1. Za pljeskavice sve sastojke izmiješajte tako da se svi sastojci sjedine. Oblikujte ih vlažnim rukama i pecite na tavi u kojoj ste zagrijali malo putera. Pljeskavice pecite s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.
  2. Da biste napravili tartar jednostavno dobro izmiješajte sve sastojke, začnite po ukusu i poslužite uz tople pljeskavice.

Preporučujemo