Sastojci za tijesto: 100 g badema, 150 g glatkog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 prstohvat soli, 80 g šećera, 120 g maslaca, 1 žumance, nekoliko kapi arome badema.
Krema: 125 g griza, 450 ml mlijeka, 1 prstohvat soli, 80 g čokolade za kuhanje, 125 g ricotta sira, 1 jaje, 1 bjelance, 70 g šećera, 1 vanilin šećer,
po želji kockice čokolade ili čokoladne kapljice, šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
1. Bademe samljeti u sjeckalici skupa sa šećerom. Ne trebaju biti fino mljeveni. Samljevene bademe staviti u zdjelu, dodati so i maslac narezan na listiće pa dobro izraditi. Zatim umiješati žumance i aromu badema.
2. Brašno i prašak za pecivo prosijati, dodati smjesi od badema i zamijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na 30 minuta.
3. U širu, dublju posudu staviti mlijeko i prstohvat soli i dovesti skoro do vrenja. Maknuti s vatre, umiješati griz i energično miješati dok se ne dobije jednolična smjesa bez grudvica. Vratiti na laganu vatru, dodati izlomljenu čokoladu i kuhati 3-4 minute, stalno miješajući. Ohladiti.
4. Izmiksati ricottu sa šećerom, vanilin šećerom, jajetom i bjelancetom pa pomalo dodavati u griz stalno miksajući.
5. Kalup promjera 22 cm malo nauljiti i obložiti papirom za pečenje. Papir dobro stisnuti uz stranice, višak odrezati. Uzeti 2/3 tijesta i razvaljati između dva pek papira u krug malo veći od kalupa. Pomoću papira tijesto prebaciti u kalup i obložiti dno i 3 cm visine obruča kalupa. Izliti nadjev na tijesto i poravnati oblom stranom kašike.
6. Ostatak tijesta tanko razvaljati između dva papira, staviti preko nadjeva, lagano rukama pritisnuti, spojiti rubove i po vrhu nabosti viljuškom. Peći oko 45 minuta na 180 stepeni.
7. Crostatu ohladiti u kalupu najprije na sobnoj temperaturi pa u frižideru. Posuti šećerom u prahu.