Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Ricotta s čokoladom

po Vasa kuharica 26/02/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Sastojci za tijesto: 100 g badema, 150 g glatkog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 prstohvat soli, 80 g šećera, 120 g maslaca, 1 žumance, nekoliko kapi arome badema.

Krema: 125 g griza, 450 ml mlijeka, 1 prstohvat soli, 80 g čokolade za kuhanje, 125 g ricotta sira, 1 jaje, 1 bjelance, 70 g šećera, 1 vanilin šećer,
po želji kockice čokolade ili čokoladne kapljice, šećer u prahu za posipanje.

Priprema:

1. Bademe samljeti u sjeckalici skupa sa šećerom. Ne trebaju biti fino mljeveni. Samljevene bademe staviti u zdjelu, dodati so i maslac narezan na listiće pa dobro izraditi. Zatim umiješati žumance i aromu badema.

2. Brašno i prašak za pecivo prosijati, dodati smjesi od badema i zamijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na 30 minuta.

3. U širu, dublju posudu staviti mlijeko i prstohvat soli i dovesti skoro do vrenja. Maknuti s vatre, umiješati griz i energično miješati dok se ne dobije jednolična smjesa bez grudvica. Vratiti na laganu vatru, dodati izlomljenu čokoladu i kuhati 3-4 minute, stalno miješajući. Ohladiti.

4. Izmiksati ricottu sa šećerom, vanilin šećerom, jajetom i bjelancetom pa pomalo dodavati u griz stalno miksajući.

5. Kalup promjera 22 cm malo nauljiti i obložiti papirom za pečenje. Papir dobro stisnuti uz stranice, višak odrezati. Uzeti 2/3 tijesta i razvaljati između dva pek papira u krug malo veći od kalupa. Pomoću papira tijesto prebaciti u kalup i obložiti dno i 3 cm visine obruča kalupa. Izliti nadjev na tijesto i poravnati oblom stranom kašike.

6. Ostatak tijesta tanko razvaljati između dva papira, staviti preko nadjeva, lagano rukama pritisnuti, spojiti rubove i po vrhu nabosti viljuškom. Peći oko 45 minuta na 180 stepeni.

7. Crostatu ohladiti u kalupu najprije na sobnoj temperaturi pa u frižideru. Posuti šećerom u prahu.

badembrašnoŠećerso

Preporučujemo

Ukusno: Griz s medom

15/05/2022

Tropski zalogaji

13/05/2022

Cheesecake s limunom za desert

12/05/2022

Američka pita od jabuka za desert

12/05/2022

RECEPT: Muhalebija | KUHAJMO ZAJEDNO

11/05/2022

Čokoladna kokos torta

08/05/2022

Kolač od kafe

06/05/2022

Karamela mafini

05/05/2022

Bulgur s voćem i lješnicima

03/05/2022

Tufahija ukusna i slasna

03/05/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt Karfiol kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh