Sastojci:
6 kašika povrtnog temeljca,
1 kašika ekstra djevičanskog ulja,
3 kašike maslaca,
1 srednju luk,
1,5 šolja riže,
malo suhog bijelog vina,
1 kašičica limunove korice,
2 kašike limunovog soka,
6 velikih svježih listova kadulje,
2 kašike svježih listova peršuna,
četvrtina šolje svježe ribanog parmezana,
so, biber,
2 kašike slatkog vrhnja (po želji).
Priprema:
- Prokuhajte povrtni temeljac u šerpi srednje veličine.
- Zagrijete ulje i dvije kašike maslaca u šerpi, dodajte luk i miješajte pet minuta dok ne porumeni. Koristeći drvenu kašiku dodajte rižu i miješajte jednu minutu. Ulijte vino i kuhajte dok alkohol ne ispari, jednu do dvije minute.
- Dodajte pola šolje toplog povrtnog temeljca, redovo miješajući dok riža ne upije svu tekućinu. Nastavite dodavati po pola šolje temeljca miješajući. Nakon 15 minuta stavite limunovu koricu i kadulju.
- Nastavite dodavati temeljac dok riža ne postane mekana, al još uvijek bude al dente. Nakon 10 minuta (ako vam nestane temeljca, možete ulijevati toplu vodu), ulijte limunov sok i kuhajte dok ga riža ne upije.
- Uklonite šerpu s plamena i umiješajte preostalu kašiku maslaca i četvrtinu šolje sira. Po potrebi stavite i slatko vrhnje. Dekorirajte parmezanom.