Rižoto od prase i graška za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

2 prase – bijeli i svijetlozeleni dio,

10 šolja pileće supe,

4 kriške suhog mesa,

2,5 šolje riže,

1 šolja suhog bijelog vina,

3/4 smrznutog graška,

1/2 šolje ribanog parmezana,

1 do 2 kašičice svježeg soka od limuna,

so,

mljeveni biber.

Priprema:

1. Prepolovite prasu i dobro je operite. Osušite i narežite na tanke kriške. U tavu stavite suho meso i miješajte dok se lagano ne zapeče, a na to zatim dodajte prasu i dinstajte dok ne omekša, barem pet minuta.

2. Tome dodajte rižu i vino te miješajte dok vino ne ispari, oko dvije minute. Na rižu stavite jednu šolju pileće supe i ponavljajte postupak sve dok se riža ne skuha, dok ne bude kremasta.

3. Pred kraj u sve to stavite grašak. Na kraju, pospite parmezanom i ostavite u zatvorenoj tavi barem dvije minute. Dodajte limunov sok, so i bivber te pospite još jednom parmezanom.

 

Preporučujemo