Sastojci: 600 g mljevenog mesa, 2 čehna bijelog luka, 2 kašičice nasjeckanog peršuna, 1 kašičica začina, 6 jaja, 2 kajzerice ili 100 grama prezli, 300 ml pavlake, 1 kašičica sode bikarbone, 150 g suhog mesa, so i biber po ukusu.
Priprema:
- U svježe mljeveno meso dodajte nasjeckani bijeli luk, peršin, sodu bikarbonu i jednu kašičicu začina. Pet jaja tvrdu skuhajte. Zemičkama natopljenim u vodu i dobro ocijeđenim i ili prezlama dodajte pavlaku i jedno sirovo jaje. Malo posolite i pobiberite. Sve sjedinite s mesom.
- Miješajte rukama kao tijesto dok se sve ne izmiješa. Kalup premažite uljem i obložite tankim kriškama suhog mesa. Izlijte polovinu smjese u kalup, poredajte kuhana jaja i izlijte ostatak smjese.
- Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta pa još 45 minuta na 180 stepeni. Kalup može biti za kuglof ili za hljeb.
- Pečeno pustite da se ohladi u kalupu, a zatim istresite na tanjir za posluživanje. Sijecite na tanke kriške.