Jednostavna slana rolada s ajvarom obogaćena okusom ABC sira. Priprema ne zahtjeva puno posla i ukoliko ne računate hlađenje rolade, doista je brzo i gotova. Oduševit će svakog gosta na vašoj zabavi, rođendanu, partiju ili večernjem druženju.
Sastojci:
5 jaja
2 kašike kiselog vrhnja
3 kašike ajvara
2 kašike ulja
5 kašika mekog brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 prstohvata soli
Sastojci za nadjev:
325 g ABC svježeg krem sira
2 kašike kiselog vrhnja
so
biber
svježi vlasac
150 g nasjeckanih dimljenih pilećih prsa
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni i ostavite da se grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje, dodatno ga malo namastite.
2. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg.
3. Zasebno izmiksajte i žumanca, pa im dodajte kiselo vrhnje, ajvar i ulje, kratko izmiksajte da se spoji, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Izmiksajte da se spoji.
4. Na kraju ručno, uz pomoć špatule umiješajte i snijeg od bjelanaca.
5. Prenesite smjesu u tepsiju, poravnajte i pecite oko 10-15 minuta, zavisno od vaše pećnice. Provjerite čačkalicom da li je gotovo.
6. Jednu veliku krpu namočite pod hladnom vodom, raširite je na sto, prenesite roladu na mokru krpu i zamotajte roladu zajedno s krpom. Ostavite je da se hladi tako zamotana.
7. Sastojke za nadjev sve dobro povežite, pa premažite ohlađenu roladu. Roladu ponovno zamotajte (ovog puta bez krpe). Čuvajte je u frižideru.
Napomena:
Pileću salamu u nadjevu možete mijenjati po svojim željama ili je skroz izbaciti ukoliko ne jedete meso.