Rolada s ajvarom: Svaku zabavu čini ljepšom

po Senan Dervisevic

Jednostavna slana rolada s ajvarom obogaćena okusom ABC sira. Priprema ne zahtjeva puno posla i ukoliko ne računate hlađenje rolade, doista je brzo i gotova. Oduševit će svakog gosta na vašoj zabavi, rođendanu, partiju ili večernjem druženju. 

Sastojci:

5 jaja

2 kašike kiselog vrhnja

3 kašike ajvara

2 kašike ulja

5 kašika mekog brašna

1 kašičica praška za pecivo

2 prstohvata soli

Sastojci za nadjev:

325 g ABC svježeg krem sira

2 kašike kiselog vrhnja

so

biber

svježi vlasac

150 g nasjeckanih dimljenih pilećih prsa

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni i ostavite da se grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje, dodatno ga malo namastite.

2. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg.

3. Zasebno izmiksajte i žumanca, pa im dodajte kiselo vrhnje, ajvar i ulje, kratko izmiksajte da se spoji, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Izmiksajte da se spoji.

4. Na kraju ručno, uz pomoć špatule umiješajte i snijeg od bjelanaca.

5. Prenesite smjesu u tepsiju, poravnajte i pecite oko 10-15 minuta, zavisno od vaše pećnice. Provjerite čačkalicom da li je gotovo.

6. Jednu veliku krpu namočite pod hladnom vodom, raširite je na sto, prenesite roladu na mokru krpu i zamotajte roladu zajedno s krpom. Ostavite je da se hladi tako zamotana.

7. Sastojke za nadjev sve dobro povežite, pa premažite ohlađenu roladu. Roladu ponovno zamotajte (ovog puta bez krpe). Čuvajte je u frižideru.

Napomena:

Pileću salamu u nadjevu možete mijenjati po svojim željama ili je skroz izbaciti ukoliko ne jedete meso.