Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Rolada s ajvarom: Svaku zabavu čini ljepšom

po Senan Dervisevic 05/11/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Jednostavna slana rolada s ajvarom obogaćena okusom ABC sira. Priprema ne zahtjeva puno posla i ukoliko ne računate hlađenje rolade, doista je brzo i gotova. Oduševit će svakog gosta na vašoj zabavi, rođendanu, partiju ili večernjem druženju. 

Sastojci:

5 jaja

2 kašike kiselog vrhnja

3 kašike ajvara

2 kašike ulja

5 kašika mekog brašna

1 kašičica praška za pecivo

2 prstohvata soli

Sastojci za nadjev:

325 g ABC svježeg krem sira

2 kašike kiselog vrhnja

so

biber

svježi vlasac

150 g nasjeckanih dimljenih pilećih prsa

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni i ostavite da se grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje, dodatno ga malo namastite.

2. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg.

3. Zasebno izmiksajte i žumanca, pa im dodajte kiselo vrhnje, ajvar i ulje, kratko izmiksajte da se spoji, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Izmiksajte da se spoji.

4. Na kraju ručno, uz pomoć špatule umiješajte i snijeg od bjelanaca.

5. Prenesite smjesu u tepsiju, poravnajte i pecite oko 10-15 minuta, zavisno od vaše pećnice. Provjerite čačkalicom da li je gotovo.

6. Jednu veliku krpu namočite pod hladnom vodom, raširite je na sto, prenesite roladu na mokru krpu i zamotajte roladu zajedno s krpom. Ostavite je da se hladi tako zamotana.

7. Sastojke za nadjev sve dobro povežite, pa premažite ohlađenu roladu. Roladu ponovno zamotajte (ovog puta bez krpe). Čuvajte je u frižideru.

Napomena:

Pileću salamu u nadjevu možete mijenjati po svojim željama ili je skroz izbaciti ukoliko ne jedete meso.

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh