Sastojci za biskvit:
4 jaja (odvojeno bjelanjci i žumanci),
100 g šećera,
1 vanilin šećer,
prstohvat soli,
100 g oštrog brašna
100 g borovnica,
50 g šećera,
1 kašika limunovog soka,
1 kašika škrobnog brašna.
Za kremu:
50 g mascarponea,
75 g šećera u prahu,
1 kašičica ekstrakta vanilije,
1 kašičica limunovog soka.
Čokoladna krema:
100 g crne čokolade,
100 g kiselog vrhnja.
Priprema:
- Rernu zagrijte na 170 stepeni, a plitki pleh obložite papirom za pečenje.
- Miksajte žumanca, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete gustu, blijedožutu smjesu. Dodajte brašno i kratko promiješajte.
- Bjelanca miksajte na velikoj brzini s malo soli dok ne postignete čvrsti snijeg. Zatim bjelanca polagano špatulom umiješajte u smjesu od žumanaca, pazeći da ne izbijete previše zraka.
- Sjedinjenu smjesu izlijte na pleh i poravnajte površinu. Pecite 10-12 minuta, dok površina ne počne dobivati boju, a čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista.
- Pečeni biskvit preokrenite na novi papir za pečenje. Zatim pažljivo skinite papir na kojem se biskvit pekao te ga zarolajte, zajedno s novim papirom i to po dužoj strani. Zarolani biskvit ostavite da se ohladi.
- Borovnice pomiješajte s ostalim sastojcima i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusnu otprilike kao pokmez, oko 10 minuta. Potpuno ohladite.
- Mascarpone pomiješajte s ostalim sastojcima i ohladite do korištenja. Najlakše ćete ga koristiti ako ga stavite u slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan ugao.
- Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari pa je pomiješajte s kiselim vrhnjem.
- Nakon što se ohladila, roladu odrolajte, premažite borovnicama gotovo po cijeloj površini, zatim pažljivo istisnite mascarpone kremu iz vrećice do 3/4 površine. Pažljivo zarolajte. Cijelu roladu premažite čokoladom i ohladite 2-3 sata prije konzumiranja.