Sastojci za biskvit:

4 jaja (odvojeno bjelanjci i žumanci),

100 g šećera,

1 vanilin šećer,

prstohvat soli,

100 g oštrog brašna

100 g borovnica,

50 g šećera,

1 kašika limunovog soka,

1 kašika škrobnog brašna.

Za kremu:

50 g mascarponea,

75 g šećera u prahu,

1 kašičica ekstrakta vanilije,

1 kašičica limunovog soka.

Čokoladna krema:

100 g crne čokolade,

100 g kiselog vrhnja.

Priprema:

  1. Rernu zagrijte na 170 stepeni, a plitki pleh obložite papirom za pečenje.
  2. Miksajte žumanca, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete gustu, blijedožutu smjesu. Dodajte brašno i kratko promiješajte.
  3. Bjelanca miksajte na velikoj brzini s malo soli dok ne postignete čvrsti snijeg. Zatim bjelanca polagano špatulom umiješajte u smjesu od žumanaca, pazeći da ne izbijete previše zraka.
  4. Sjedinjenu smjesu izlijte na pleh i poravnajte površinu. Pecite 10-12 minuta, dok površina ne počne dobivati boju, a čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista.
  5. Pečeni biskvit preokrenite na novi papir za pečenje. Zatim pažljivo skinite papir na kojem se biskvit pekao te ga zarolajte, zajedno s novim papirom i to po dužoj strani. Zarolani biskvit ostavite da se ohladi.
  6. Borovnice pomiješajte s ostalim sastojcima i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusnu otprilike kao pokmez, oko 10 minuta. Potpuno ohladite.
  7. Mascarpone pomiješajte s ostalim sastojcima i ohladite do korištenja. Najlakše ćete ga koristiti ako ga stavite u slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan ugao.
  8. Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari pa je pomiješajte s kiselim vrhnjem.
  9. Nakon što se ohladila, roladu odrolajte, premažite borovnicama gotovo po cijeloj površini, zatim pažljivo istisnite mascarpone kremu iz vrećice do 3/4 površine. Pažljivo zarolajte. Cijelu roladu premažite čokoladom i ohladite 2-3 sata prije konzumiranja.