Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Rolada s borovnicama, mascarponeom i čokoladom

po Vasa kuharica 17/06/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

 

Sastojci za biskvit: 4 jaja (odvojeno bjelanjci i žumanci), 100 g šećera, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 100 g oštrog brašna.

Još: 100 g borovnica, 50 g šećera, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika škrobnog brašna.

Za kremu: 150 g mascarponea, 75 g šećera u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 1 kašičica limunovog soka.

Čokoladna krema: 100 g crne čokolade, 100 g kiselog vrhnja.

Priprema:

1. Rernu zagrijte na 170 stepeni, a plitki pleh obložite papirom za pečenje.

2. Miksajte žumanca, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete gustu, blijedožutu smjesu. Dodajte brašno i kratko promiješajte.

3. Bjelanca miksajte na velikoj brzini s malo soli dok ne postignete čvrsti snijeg. Zatim bjelanca polagano špatulom umiješajte u smjesu od žumanaca, pazeći da ne izbijete previše zraka.

4. Sjedinjenu smjesu izlijte na pleh i poravnajte površinu. Pecite 10-12 minuta, dok površina ne počne dobivati boju, a čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista.

5. Pečeni biskvit preokrenite na novi papir za pečenje. Zatim pažljivo skinite papir na kojem se biskvit pekao te ga zarolajte, zajedno s novim papirom i to po dužoj strani. Zarolani biskvit ostavite da se ohladi.

6. Borovnice pomiješajte s ostalim sastojcima i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusnu otprilike kao pokmez, oko 10 minuta. Potpuno ohladite.

7. Mascarpone pomiješajte s ostalim sastojcima i ohladite do korištenja. Najlakše ćete ga koristiti ako ga stavite u slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan ugao.

8. Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari pa je pomiješajte s kiselim vrhnjem.

9. Nakon što se ohladila, roladu odrolajte, premažite borovnicama gotovo po cijeloj površini, zatim pažljivo istisnite mascarpone kremu iz vrećice do 3/4 površine. Pažljivo zarolajte. Cijelu roladu premažite čokoladom i ohladite 2-3 sata prije konzumiranja.

 

 

borovniceJajaŠećer

Preporučujemo

Galette s breskvama i ribizlom

04/07/2022

Tart od čokolade

03/07/2022

Savršena krema

03/07/2022

Pita od jabuka i malina

02/07/2022

Popularni desert u SAD: Slavni puding od banana

02/07/2022

Palačinci s preljevom malinama

01/07/2022

Čija puding od kokosa

29/06/2022

Napravite domaću čokoladu

28/06/2022

Desert s okusom sladoleda

25/06/2022

Sladoled s malinama

23/06/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh