Sastojci za biskvit: 4 jaja (odvojeno bjelanjci i žumanci), 100 g šećera, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 100 g oštrog brašna.
Još: 100 g borovnica, 50 g šećera, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika škrobnog brašna.
Za kremu: 150 g mascarponea, 75 g šećera u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 1 kašičica limunovog soka.
Čokoladna krema: 100 g crne čokolade, 100 g kiselog vrhnja.
Priprema:
1. Rernu zagrijte na 170 stepeni, a plitki pleh obložite papirom za pečenje.
2. Miksajte žumanca, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete gustu, blijedožutu smjesu. Dodajte brašno i kratko promiješajte.
3. Bjelanca miksajte na velikoj brzini s malo soli dok ne postignete čvrsti snijeg. Zatim bjelanca polagano špatulom umiješajte u smjesu od žumanaca, pazeći da ne izbijete previše zraka.
4. Sjedinjenu smjesu izlijte na pleh i poravnajte površinu. Pecite 10-12 minuta, dok površina ne počne dobivati boju, a čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista.
5. Pečeni biskvit preokrenite na novi papir za pečenje. Zatim pažljivo skinite papir na kojem se biskvit pekao te ga zarolajte, zajedno s novim papirom i to po dužoj strani. Zarolani biskvit ostavite da se ohladi.
6. Borovnice pomiješajte s ostalim sastojcima i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusnu otprilike kao pokmez, oko 10 minuta. Potpuno ohladite.
7. Mascarpone pomiješajte s ostalim sastojcima i ohladite do korištenja. Najlakše ćete ga koristiti ako ga stavite u slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan ugao.
8. Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari pa je pomiješajte s kiselim vrhnjem.
9. Nakon što se ohladila, roladu odrolajte, premažite borovnicama gotovo po cijeloj površini, zatim pažljivo istisnite mascarpone kremu iz vrećice do 3/4 površine. Pažljivo zarolajte. Cijelu roladu premažite čokoladom i ohladite 2-3 sata prije konzumiranja.