Sastojci za koru:
160 g očišćenih hurmi,
180 ml ključale vode,
1 kašičica sode bikarbone,
50 g maslaca,
150 g muscovado (smeđi, „vlažni“) šećera,
2 jaja,
110 g brašna,
pola kašičice praška za pecivo i još 2 kašike običnog šećera za posipanje papira za pečenje prije nego što se izlije smjesa za koru.
Karamel:
100 g muscovado šećer,
100 g maslaca,
100 g punomasnog mliječne slatkog vrhnja.
Fil:
3 dcl mliječne slatke pavlake,
2 kašike praha za šlag,
2 kašike šećera,
2 pune kašike ohlađenog karamela.
Priprema:
1. Pripremiti pleh dimenzija 23×30 cm, staviti papir za pečenje i posuti ga sa 2 kašike šećera. Rernu zagrijati na 180 stepeni.
2. Hurme preliti sa vrelom vodom, dodati sodu bikarbonu i ostaviti pet minuta, zatim samljeti u blenderu zajedno sa vodom. Dodati smeđi šećer i maslac i dobro izmiksati. Zatim dodati jaja i kratko izmiksati. na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i opet kratko izmiksati. Istresti u pleh i peći oko 20 minuta.Toplu koru izvaditi iz pleha, odvojiti ivice papira i ostaviti da se tako ohladi.
3. Sastojke za karamel zajedno staviti na vatru, kada proključa smanjiti temperaturu i kuhati jednu minutu. Ostaviti da se potpuno ohladi i stegne .
4. Za fil, umutiti slatku pavlaku i šlag, dodati 2 kašike karamela i izmiješati pa filovati hladnu koru i uviti rolat. Ostaviti nekoliko sati u frižider da se sjedine ukusi. Rolat obavezno poslužiti preliven sa malo karamela.