Rolat sa hurmama i karamelom

po Vasa kuharica

Sastojci za koru:

160 g očišćenih hurmi,

180 ml ključale vode,

1 kašičica sode bikarbone,

50 g maslaca,

150 g muscovado (smeđi, „vlažni“) šećera,

2 jaja,

110 g brašna,

pola kašičice praška za pecivo i još 2 kašike običnog šećera za posipanje papira za pečenje prije nego što se izlije smjesa za koru.

Karamel:

100 g muscovado šećer,

100 g maslaca,

100 g punomasnog mliječne slatkog vrhnja.

Fil:

3 dcl mliječne slatke pavlake,

2 kašike praha za šlag,

2 kašike šećera,

2 pune kašike ohlađenog karamela.
Priprema:

1. Pripremiti pleh dimenzija 23×30 cm, staviti papir za pečenje i posuti ga sa 2 kašike šećera. Rernu zagrijati na 180 stepeni.
2. Hurme preliti sa vrelom vodom, dodati sodu bikarbonu i ostaviti pet minuta, zatim samljeti u blenderu zajedno sa vodom. Dodati smeđi šećer i maslac i dobro izmiksati. Zatim dodati jaja i kratko izmiksati. na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i opet kratko izmiksati. Istresti u pleh i peći oko 20 minuta.Toplu koru izvaditi iz pleha, odvojiti ivice papira i ostaviti da se tako ohladi.
3. Sastojke za karamel zajedno staviti na vatru, kada proključa smanjiti temperaturu i kuhati jednu minutu. Ostaviti da se potpuno ohladi i stegne .
4. Za fil, umutiti slatku pavlaku i šlag, dodati 2 kašike karamela i izmiješati pa filovati hladnu koru i uviti rolat. Ostaviti nekoliko sati u frižider da se sjedine ukusi. Rolat obavezno poslužiti preliven sa malo karamela.

Preporučujemo