Ručak koji se ne preskače: Punjeni plavi patlidžan

po Senan Dervisevic

Ključna stvar kod kupovine patlidžana je njegova svježina. Odaberite lagane, srednje velike primjerke koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana.  

Sastojci:

 4 manja plava patlidžana

200 g mljevenog mesa

1 crvena paprika

4 manja paradajza

1 glavica crnog luka

4 čehna bijelog luka

1 šolja skuhane riže

biber, so

Priprema:

1. Isjeći plavi patlidžan na polovine po dužini i izdubiti sredinu. Isjeckati i ispržiti sredinu na ulju da porumeni.

2. Ispržiti meso, nasjeckani crni i bijeli luk i rižu. Začiniti prema ukusu solju i biberom.

3. Napuniti patlidžan tako što se na dno sipa masa sa mesom, a preko njega propržena sredina.

4. Isjeći paradajz na kriške i položiti po vrhu. Peći u rerni oko 15 minuta, a prije služenja ukrasiti svežim bosiljkom i krem sirom.