Ručak od punjenih tikvice

po Vasa kuharica

Sastojci:

3 tikvice,

2 paradajza,

šolja riže,

300 g mljevenog mesa,

1 crni luk,

so,

biber,

bosiljak,

začini.

Priprema:

1. Crni luk se očisti, isjecka, posoli, pobiberi i kratko proprži.
Onda se doda mljeveno meso sa začinima i izdinsta. Doda se riža koji je prethodno stajao u vodi zbog skroba.

2. Za to vrijeme se tikvice, presjeku na pola ukoliko su male,
(velike na tri dijela) i ukloni peteljka sa kraja. Unutrašnjost tikvice se dubi pažljivo kašikicom. Unutrašnjost tikvice se baci, a one se postave u dubokoj šerpi tako da stoje.

3. Paradajz se opere i isjeku se kapice veličine otvora tikvica.
Ukoliko nema dovoljno tikvica parčad paradajza zabodite između njih da bi stajale uspravno.

4. Tikvice pažljivo napunite mljevenim mesom i rižom, a onda otvor
zatvorite kapicom od paradajza.

5. Tikvice polijte vodom koju ste sipali u tavu u kojem se dinstalo
meso. Polijte ih sa toliko vode da ogreznu. Tikvice se kuhaju najmanje 20 minuta dok se riža ne skuha.

Preporučujemo