Sastojci:
3 tikvice,
2 paradajza,
šolja riže,
300 g mljevenog mesa,
1 crni luk,
so,
biber,
bosiljak,
začini.
Priprema:
1. Crni luk se očisti, isjecka, posoli, pobiberi i kratko proprži.
Onda se doda mljeveno meso sa začinima i izdinsta. Doda se riža koji je prethodno stajao u vodi zbog skroba.
2. Za to vrijeme se tikvice, presjeku na pola ukoliko su male,
(velike na tri dijela) i ukloni peteljka sa kraja. Unutrašnjost tikvice se dubi pažljivo kašikicom. Unutrašnjost tikvice se baci, a one se postave u dubokoj šerpi tako da stoje.
3. Paradajz se opere i isjeku se kapice veličine otvora tikvica.
Ukoliko nema dovoljno tikvica parčad paradajza zabodite između njih da bi stajale uspravno.
4. Tikvice pažljivo napunite mljevenim mesom i rižom, a onda otvor
zatvorite kapicom od paradajza.
5. Tikvice polijte vodom koju ste sipali u tavu u kojem se dinstalo
meso. Polijte ih sa toliko vode da ogreznu. Tikvice se kuhaju najmanje 20 minuta dok se riža ne skuha.