Ruske kape zahtijevaju nešto više vremena, ali trud se isplati, a to ćete otkriti sa svakim zalogajem ove male tortice.

Sastojci za pripremu biskvita:

8 jaja

25 dkg šećera

25 dkg brašna

6 kašika vode

2 kašike ulja

2 kašike Dr.Oetker

kakao

prašak za pecivo

 

Krema:

4 dl kiselog vrhnja, punomasnog (može mileram)

1 dl mlijeka

3 kašike gustina

1 kašičica ekstrakta vanilije

15 dkg margarina

10 dkg šećera

1 vanilin šećer

 

Za ukrašavanje:

200 g kokosovog brašna

200 g čokolade za kuhanje

1 dl mlijeka

 

Priprema:

  1. Odvojite žumanca od bjelanaca. Za početak, umutite žumanca i šećer pjenasto. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Žumancima dodajte vodu i ulje te konstantnim miješanjem postepeno sipajte mješavinu brašna, praška za pecivo i kakaa. Miksajte dok se ne sjedini. 2. U posebnoj posudi umutite bjelanca u čvrsti snijeg. Snijeg ručno umiješajte u već napravljenu pjenu od žumanaca i lagano miješajte dok se ne sjedini. Smjesu istresite na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, rasporedite i pecite na 180 stepeni, 20 minuta.
  2. Dok se peče biskvit, pripremite kremu kako bi dobro ohladila. Umutite kiselo vrhnje i mlijeko te stavite na laganu vatru i pustite da prokuha. Još toploj smjesi dodajte gustin i dobro promiješajte.
  3. U posebnoj posudi umutite margarin, šećer i vanillin šećer. Umućenom margarinu dodajte još toplu smjesu vrhnja i mlijeka i dobro izmiješajte. Ukoliko vam se margarin i šećer ne tope u kremi, slobodno možete vratiti sve zajedno na vatru dok se ne sjedini. Pustite da se ohladi do kraja. Hladna krema će biti konzistencije pudinga.
  4. Kada je biskvit pečen i u potpunosti ohlađen, režite ga okruglim rezačem za kekse. Svaku torticu prepolovite i filujte kremom, poklopite i okolo namažite kremom kako bi se kokos zalijepio. Uvaljajte u kokosovo brašno i gore završite glazurom od čokolade koju ste napravili tako što ste otopili čokoladu u mlijeku.