Ruski medovik: Nema ljepšeg, ni jeftinijeg kolača

po Senan Dervisevic

Ruski medovik je vrsta skromnog, jeftinog kolača koji se priprema u Rusiji.

Kolač je totalno drugačijeg ukusa od onih na koje ste navikli, ali apsolutno morate da ga probate!

Dosta je velik, tako da prvi put možete da pravite i pola mjere.

Sastojci za kore: 

3 jaja, 

250 g šećera, 

180 g margarina ili putera, 

4 pune kašike meda, 

600 g brašna i još 100 g za razvlačenje kora, 

1 kašičica sode bikarbone. 

Fil: 

1.4 g kisele pavlake sa velikim procentom masnoće, najbolje mileram, 

500 g šećera

Priprema: Ulupati jaja sa šećerom pa staviti na paru da se kuhaju 10 minuta. Za to vrijeme otopiti na laganoj vatri margarin ili puter i med. Kada prođe 10 minuta, sve sjediniti. Skloniti sa vatre pa dodati sodu bikarbonu i promiješati. Dodati pola količine brašna i dobro sjediniti.

Postepeno dodavati ostatak brašna i miješati dokle god može da se miješa, a pred kraj dodati ostatak brašna i umijesiti tijesto rukom. Tijesto je toplo i lako se mijesi. Staviti ga u kesu i ostaviti tako da se potpuno ohladi.

Ohlađeno tijesto podijeliti na 4 dijela, pa jedan uz pomoć dosta brašna razviti na papiru za pečenje i prenijeti na obrnuti pleh. Dok razvijate prvu koru, rerna se zagrijava na 180 stepeni.