Ruski medovik je vrsta skromnog, jeftinog kolača koji se priprema u Rusiji.
Kolač je totalno drugačijeg ukusa od onih na koje ste navikli, ali apsolutno morate da ga probate!
Dosta je velik, tako da prvi put možete da pravite i pola mjere.
Sastojci za kore:
3 jaja,
250 g šećera,
180 g margarina ili putera,
4 pune kašike meda,
600 g brašna i još 100 g za razvlačenje kora,
1 kašičica sode bikarbone.
Fil:
1.4 g kisele pavlake sa velikim procentom masnoće, najbolje mileram,
500 g šećera
Priprema: Ulupati jaja sa šećerom pa staviti na paru da se kuhaju 10 minuta. Za to vrijeme otopiti na laganoj vatri margarin ili puter i med. Kada prođe 10 minuta, sve sjediniti. Skloniti sa vatre pa dodati sodu bikarbonu i promiješati. Dodati pola količine brašna i dobro sjediniti.
Postepeno dodavati ostatak brašna i miješati dokle god može da se miješa, a pred kraj dodati ostatak brašna i umijesiti tijesto rukom. Tijesto je toplo i lako se mijesi. Staviti ga u kesu i ostaviti tako da se potpuno ohladi.
Ohlađeno tijesto podijeliti na 4 dijela, pa jedan uz pomoć dosta brašna razviti na papiru za pečenje i prenijeti na obrnuti pleh. Dok razvijate prvu koru, rerna se zagrijava na 180 stepeni.