Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Ruski medovik: Nema ljepšeg, ni jeftinijeg kolača

po Senan Dervisevic 02/10/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Ruski medovik je vrsta skromnog, jeftinog kolača koji se priprema u Rusiji.

Kolač je totalno drugačijeg ukusa od onih na koje ste navikli, ali apsolutno morate da ga probate!

Dosta je velik, tako da prvi put možete da pravite i pola mjere.

Sastojci za kore: 

3 jaja, 

250 g šećera, 

180 g margarina ili putera, 

4 pune kašike meda, 

600 g brašna i još 100 g za razvlačenje kora, 

1 kašičica sode bikarbone. 

Fil: 

1.4 g kisele pavlake sa velikim procentom masnoće, najbolje mileram, 

500 g šećera

Priprema: Ulupati jaja sa šećerom pa staviti na paru da se kuhaju 10 minuta. Za to vrijeme otopiti na laganoj vatri margarin ili puter i med. Kada prođe 10 minuta, sve sjediniti. Skloniti sa vatre pa dodati sodu bikarbonu i promiješati. Dodati pola količine brašna i dobro sjediniti.

Postepeno dodavati ostatak brašna i miješati dokle god može da se miješa, a pred kraj dodati ostatak brašna i umijesiti tijesto rukom. Tijesto je toplo i lako se mijesi. Staviti ga u kesu i ostaviti tako da se potpuno ohladi.

Ohlađeno tijesto podijeliti na 4 dijela, pa jedan uz pomoć dosta brašna razviti na papiru za pečenje i prenijeti na obrnuti pleh. Dok razvijate prvu koru, rerna se zagrijava na 180 stepeni.

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt Karfiol kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh