Sastojci (4 osobe): 

 

400 g mesa lososa očišćenog od kože i kostiju,

1 avokado (oguljen, očišćen i nasjeckan na komadiće),

1 limun,

2 glavice zelene salate,

2 kašike sitno sjeckanih kiselih papričica (ili crvenih paprika),

so, biber.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte rernu na 220 stepeni. File ili odrezak lososa stavite u posudu prekrivenu papirom za pečenje. Ako file ima kožu, položite ga na nju. Posolite i pobiberite. Stavite da se peče 15-20 minuta, ili više, ovisno o veličini komada.

 

  1. Dok se losos peče, polovinu avokada stavite u zdjelu, zajedno sa sokom limuna i kašikom vode, pa dobro izgnječite viljuškom u pire. Posolite po ukusu. Zelenu salatu narežite na rezance pa dodajte u zdjelu i promiješajte s avokadom, tako da svi listovi budu pokriveni zelenom masom.

 

  1. Raspodjelite salatu po tanjirima. Pečeni losos nasijecite na komadiće pa ih rasporedite po salati. Losos prekrijte komadićima avokada, a njih komadićima papričica i servirajte.