Zbog bogate zalihe prehrambenih vlakana slanutak je odličan dodatak zdravom načinu prehrane. Pomaže u snižavanju holesterola, čuva srce i održava zdrav nivo šećera u krvi. Stoga, obogatite svoju prehranu i ovu mahunarku obavezno uvrste u jelovnik.
Sastojci:
100 g slanutka
4 crvene paprika
1 kašika jabukovog sirćeta
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
1 čehno bijelog luka
po kašika peršuna i kadulje
so i biber
Priprema:
1. Namočite slanutak preko noći. Stavite namočeni slanutak u veliku duboku tavu i prekrijte s dosta vode te kuhajte 1-2 sata dok slanutak ne omekša.
2. U međuvremenu nasjeckajte sve sastojke, osim paprike, i u velikoj zdjeli ih izmiješajte kako biste dobili preljev.
3. Papriku izrežite na četvrtine. Zagrijte roštilj na najjače. Premažite koru paprika sa malo preljeva pa ih pecite 8-10 minuta da kora potamni i stvore se mjehurići.
4. Stavite paprike u plastičnu vrećicu na 5 minuta, potom ih ogulite i narežite po dužini. Umiješajte paprike u preljev, zatim dodajte slanutak i dobro promiješajte. Pustite da se ohladi prije posluživanja.