Salata od paprike i slanutka

po Senan Dervisevic

Zbog bogate zalihe prehrambenih vlakana slanutak je odličan dodatak zdravom načinu prehrane. Pomaže u snižavanju holesterola, čuva srce i održava zdrav nivo šećera u krvi. Stoga, obogatite svoju prehranu i ovu mahunarku obavezno uvrste u jelovnik. 

Sastojci:

100 g slanutka

4 crvene paprika

1 kašika jabukovog sirćeta

2 kašike maslinovog ulja

1 luk

1 čehno bijelog luka

po kašika peršuna i kadulje

so i biber

Priprema:

1. Namočite slanutak preko noći. Stavite namočeni slanutak u veliku duboku tavu i prekrijte s dosta vode te kuhajte 1-2 sata dok slanutak ne omekša.

2. U međuvremenu nasjeckajte sve sastojke, osim paprike, i u velikoj zdjeli ih izmiješajte kako biste dobili preljev.

3. Papriku izrežite na četvrtine. Zagrijte roštilj na najjače. Premažite koru paprika sa malo preljeva pa ih pecite 8-10 minuta da kora potamni i stvore se mjehurići.

4. Stavite paprike u plastičnu vrećicu na 5 minuta, potom ih ogulite i narežite po dužini. Umiješajte paprike u preljev, zatim dodajte slanutak i dobro promiješajte. Pustite da se ohladi prije posluživanja.