Sastojci:
20 oguljenih čehni bijelog luka,
šoljica maslinovog ulja,
450 g pilećih prsa,
so i svježe mljeveni crni biber,
2 kašike senfa,
2 kašike crvenog vinskog sirćeta,
pola šoljice maslina bez košpica,
4 šoljice rukole,
pola šoljice peršunovog lista,
3 pečene paprike konzervirane u ulju, narezati na tanke trake.
Priprema:
- Zagrijati bijeli luk i ulje u manjoj posudi na srednje jakoj vatri. Zatim smanjiti jačinu plamena i kuhati 20-25 minuta dok bijeli luk ne poprimi zlatnosmeđu boju i omekša. Ohladiti, pa procijediti, ali sačuvati bijeli luk i ulje.
- Na roštilju na ugljen pripremiti srednje jaku vatru, a na plinskom ili strujnom grillu namjestiti zagrijavanje na jako. Piletinu marinirati u 2 kašike ulja od kuhanja bijelog luka, soli i bibera. Na roštilju peći piletinu 4-5 minuta sa svake strane. Kada je pečena, prebaciti je na dasku za rezanje i ostaviti pet minuta.
- U mikseru usitniti osam čehni bijelog luka, pola šoljice maslinovog ulja od kuhanja bijelog luka, senf i sirće te začiniti solju i biberom.
- Ostatak bijelog luka pomiješati s maslinama, rukolom, peršunom i paprikama u većoj zdjeli.
- Piletinu narezati na manje komade, pa također dodati u zdjelu. Začiniti sa 2 kašike pripremljenog umaka i pažljivo promiješati, a ostatak umaka poslužiti u posebnoj zdjelici.