Sastojci:

20 oguljenih čehni bijelog luka,

šoljica maslinovog ulja,

450 g pilećih prsa,

so i svježe mljeveni crni biber,

2 kašike senfa,

2 kašike crvenog vinskog sirćeta,

pola šoljice maslina bez košpica,

4 šoljice rukole,

pola šoljice peršunovog lista,

3 pečene paprike konzervirane u ulju, narezati na tanke trake.

Priprema:

  1. Zagrijati bijeli luk i ulje u manjoj posudi na srednje jakoj vatri. Zatim smanjiti jačinu plamena i kuhati 20-25 minuta dok bijeli luk ne poprimi zlatnosmeđu boju i omekša. Ohladiti, pa procijediti, ali sačuvati bijeli luk i ulje.
  2. Na roštilju na ugljen pripremiti srednje jaku vatru, a na plinskom ili strujnom grillu namjestiti zagrijavanje na jako. Piletinu marinirati u 2 kašike ulja od kuhanja bijelog luka, soli i bibera. Na roštilju peći piletinu 4-5 minuta sa svake strane. Kada je pečena, prebaciti je na dasku za rezanje i ostaviti pet minuta.
  3. U mikseru usitniti osam čehni bijelog luka, pola šoljice maslinovog ulja od kuhanja bijelog luka, senf i sirće te začiniti solju i biberom.
  4. Ostatak bijelog luka pomiješati s maslinama, rukolom, peršunom i paprikama u većoj zdjeli.
  5. Piletinu narezati na manje komade, pa također dodati u zdjelu. Začiniti sa 2 kašike pripremljenog umaka i pažljivo promiješati, a ostatak umaka poslužiti u posebnoj zdjelici.