Sastojci:
200 g očišćenih repova od škampi,
250 g jabuka,
100 g korijena celera,
limun,
150 g krastavaca,
pola veze peršuna.
Za sos:
2 dl kisele pavlake,
100 g majoneze,
so,
biber.
Priprema:
1. Očišćene repove škampi kuhajte 15 minuta u ključaloj vodi. Ocijedite i ostavite da se ohlade. Ogulite jabuke i celer, isjeckajte ih na štapiće i prelijte limunovim sokom.
2. Pola količine krastavaca ogulite i isijecite na kockice, a ostatak neoguljen – na kolutiće.
3. Ohlađene repove škampa spojite sa pripremljenim povrćem. U drugoj posudi pomiješajte sve sastojke predviđene za sos i dobro sjedinite, pa sipajte preko mješavine škampa i povrća.
4. Dobijenu masu podijelite u četiri zdjele, ukrasite sjeckanim peršunom i do serviranja čuvajte u frižideru.