Sastojci (4 osobe):
1 glavica salate kristalke,
1 glavica puterice,
300 g zelenih mahuna,
200 g dimljenog lososa,
0,5 kg paradajza,
1 paprika,
1 crveni luk,
4 tvrdo kuhana jaja,
4 manja krompira,
10 dkg crnih maslina,
2 kašike ukiseljenih kapara.
Za preljev:
1 kašika senfa,
1,5 kašika sirćeta,
1 limun,
kašičica soli,
pola kašičice bibera,
pola šolje maslinovog ulja,
1 čehno bijelog luka.
Priprema:
- Napravite prvo preljev za salatu. Iscijedite u zdjelicu sok iz limuna, dodajte senf, sirće, so i biber. Dobro promješajte pa polako, i dalje miješajući, dolijte u tankom mlazu ulje. Zdrobljeni ili sitno sjeckani bijeli luk umiješajte na kraju, pa neka stoji najmanje pola sata, dok pripremate druge sastojke salate.
- Skuhajte cijeli krompir u slanoj vodi i ohladite ga, ogulite i narežite na 0,5 cm debele kriške. Mahune (svježe ili zamrznute) skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i ohladite. Tvrdo kuhana jaja narežite na polovine. Crveni luk narežite na tanke kolutove pa razdvojite prstenove. Zelenu salatu narežite na tanke rezance. Dimljeni losos narežite na komadiće veličine zalogaja. Paradajz narežite na tanke kriške. Papriku narežite na tanke trake.
- Slažite sastojke u slojevima i ravnomjerno ih rasporedite. Prvo slažite povrće i jaja. Pa po svemu pospite komadiće lososa, kapare i masline. Salatu ravnomjerno začinite preljevom i servirajte.