Sastojci:
250 g kus-kusa,
100 ml maslinovog ulja,
2-3 kašike aceta balsamica,
2 celera,
240 g leblebije iz konzerve,
2 jaja,
300 g odrezaka svježe tune,
200 g većih cherry paradajza,
1 kašičica kapara,
so, suhi začin, crni biber,
paprika začin,
1 luk,
svježi vlasac,
limeta.
Priprema:
- Kus-kus prelijte sa500 ml posoljene kipuće vode, promiješajte i ostavite pet minuta.
Ohlađeni kus-kus stavite u zdjelu, začinite sa 4 kašike maslinovog ulja i acetom balsamicom. Dodajte narezan celer i ocijeđenu leblebiju.
- Jaja tvrdo skuhajte. Tunu narežite na kockice, a paradajz popola. Na tavi zagrijte 3 kašike maslinovog ulja pa kratko popecite tunu zajedno s paradajzom. Dodajte kapare, posolite i pospite biberom.
- Na veći tanjir za posluživanje stavite pripremljeni kus-kus, složite jaje i pospite paprikom. Ukrasite lukom, u sredinu stavite tunu s paradajzom i kaparima. Pospite vlascem, pokapajte svježe iscijeđenim sokom limete i maslinovim uljem.