Sastojci:

 

700 g mljevenog mesa,

2 glavice luka,

100 g riže,

3 paprike,

2 tikvice,

nekoliko listova japraka,

3 paradajza,

mljevena paprika,

suhi začin,

so, biber, ulje,

1 juneća kocka za supu.

 

Priprema:

 

  1. Papriku i tikvice očistiti i izdubiti. Paradajzu odsjeći vrh i izdubiti ga, a unutrašnjost ostaviti sa strane.

 

  1. Listove japraka oprati i odsjeći petiljke i zadebljanja na početku listova. Luk očistiti. Staviti vodu da prokuha pa potopiti listove japraka i kuhati 2 – 3 minute, ocijediti i provući kroz hladnu vodu.

 

  1. Mesu dodati isjeckan crni luk, začine, rižu, biber i sve sjediniti. Ovom smjesom puniti papriku, tikvice, paradajz i slagati u tepsiju.

 

  1. U listove japraka stavljati meso i zavijati kao sarmice. Luk prokuhati kao japrak nekoliko minuta pa provući kroz hladnu vodu i istisnuti sredinu, pa i njega filovati.

 

  1. Uključiti rernu na 200 stepeni. Zagrijati ulje pa propržiti crvenu papriku, skloniti s vatre i zaliti paradajzom koji je ostao od dubljenja.

 

  1. Rastopiti kocku za supu u 700 ml vode i dodati papriku i paradajz ili dodati samo vodu i suhi začin. Zaliti svo povrće i staviti da se peče oko dva sata uz povremeno okretanje paprike, tikvica i sarmi.