Damir Rožajac, bosanskohercegovački poslastičar, dobitnik brojnih medalja kako u našoj zemlji tako i u svijetu, otkriva nam čarobne mjere kada je kuhanje u pitanju.
– Da biste postigli pravi efekt, neke sastojke upravo trebate koristiti u malim dozama. Za pravljenje kremova od čokolade uvijek dodajte malo soli. Okus će biti fantastičan, intenzivan i neodoljiv. So poboljšava okus tijesta, slatkih jela, pa čak i kafe, naravno u minimalnim količinama.
Također, naš poznati poslastičar kaže i da u kremove često i sam doda mrvicu soli.
– Istina, zvuči malo nelogično, ali zapravo so je vrlo korisna u slatkim stvarima koje mijesite. Posebno je dobro u kombinaciji sa čokoladom. Tada istakne pun okus kakaa. Kada je koristim, to budu vrlo male količine. Prave domaćice znaju da prilikom pripreme domaće supe, posebno pileće, koja je uz to i vrlo ljekovita, uvijek dodaju mrvu šećera. Zapravo, šećer će pojačati aromu supe.