Savjet: Šta trebate znati kada kuhate voće

po Vasa kuharica

Površina voća je pokrivena mnoštvom živih organizama – mikroorganizama – od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Zato voće trebate pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najprije potopite na 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro operite u cjedilu pod mlazom vode.

– Osjetljivo i sitno voće stavite u sito i nekoliko puta ga uronite u čistu vodu, mičući sito tako da voda dopre do svake bobice. Perite ga brzo, da se ne reskvasi i ne počne puštati sok. Osušite ga na stoljnjaku, pa tek onda očistite. Izvadite košpice, a jagodama i malinama peteljke.

– Voće trebate razvrstati. Najljepše plodove za kompote, a one manje lijepe za marmeladu i drugo slatko.

– Za ukuhavanje ne možete koristiti oštećeno voće.

– Odaberite uvijek posve zrelo voće, ali ne prezrelo, jer u takvom nema dovoljno pektina.

– Voće za zimnicu ne smije biti vlažno, zato ne pripremajte zimnicu nakon kiše.

– Boja očišćenog voća se na zraku, pod utjecajem kisika mijenja, a i vitamini se djelomično raspadaju. Zato je najbolje voće čistiti neposredno prije pripremanja zimnice.

– Stavljajte propisane količine šećera. Ako ga stavite premalo morat ćete duže kuhati, a time voće gubi na kvaliteti, okusu i boji.

– Voće i šećer mjerite na vagi ne u posudicama za mjerenje.

– Kad za zimnicu koristite skuhani sirup, pazite da se šećer do kraja otopi.

– Voće koje nema dovoljno pektina (jagode, trešnje, dinje) teže se zgrušava pa mu dodajte sok od ribizli, jabuka, narandži ili limuna i kuhajte na jakoj vatri.

– Ako stavljate sredstvo za zgrušavanje (želiranje) kojim se mnogo skraćuje vrijeme kuhanja, a time se bolje sačuva boja, okus i sastojci zimnice, tada se najtačnije držite uputa.

Preporučujemo