Za mnoge je ispijanje čaja poseban ritual i zadovoljstvo. Ukoliko ste i vi među njima, evo nekoliko korisnih savjeta. Najbolje je da se služi iz čajnika, ali na ukus ovog napitka može da utiče materijal od kojeg je napravljen.
Preporučuju se porcelan i staklo, a trebalo bi izbjegavati aluminijum, teflon i plastiku.
Stručnjaci tvrde da čaj ima najbolji ukus ako ga pijete iz porcelanske šolje, na temperaturi od 60 stepeni. Prihvatljive su i keramičke, a njihova prednost je u tome što duže zadržavaju toplotu.
Također, rub šoljice bi trebalo da bude tanak kako bismo lakše mogli da pijemo čaj. Izbjegavajte šoljice od nehrđajućeg čelika prevruće su, a ukoliko su oštećene mogu da ispuste metal u čaj i tako mu promjene ukus. Najgore su plastične šolje, jer mogu da ispuste hemijske supstance štetne po zdravlje, a utiču i na aromu i ukus čaja.