Savjeti: Eritrit – Prirodni zaslađivač s 0 kalorija

po Vasa kuharica

U današnje vrijeme zbog ubrzanog načina života, velike količine stresa i nedostatka tjelesne aktivnosti raste broj kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i pretilosti. Konzumiranjem nezdrave i brze hrane koja nam je postala sve više dostupna u svoj organizam unosimo veliku količinu šećera koji je izrazito štetan za naš organizam.

 Izgled i okus

Kako biste lakše primijenili zdraviji način prehrane, konzumirajte namirnice koje imaju niži glikemijski indeks.Tako tradicionalni šećer koji je često prisutan u našoj prehrani možete zamijeniti eritritom.

Eritirit (rritritol) prirodni je šećerni alkohol koji nalazimo u vlaknastim dijelovima voća i povrća te u fermentiranoj hrani. Eritrit se dobiva fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu, a izrazito je probavljiv, jer se već u tankom crijevu u potpunosti razgrađuje.

Poput većine šećernih alkohola koristi se kao sredstvo za zaslađivanje, a svojim izgledom i okusom podsjeća na šećer.

Za kolače

Neke od namirnica koje sadrže malu količinu eritrita su gljive, kruške, lubenice, grožđe, vino, sojin umak i sir. Glikemijski indeks eritrita ravan je nuli, stoga ne povećava nivo šećera u krvi i zato je pogodan za dijabetičare te osobe koje žele izgubiti na težini, a osim toga ne pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju karijes, pa tako da čuva vaše zube.

Pogledate li u trgovini na police koje su namijenjene dijetetskoj ishrani, sigurno ćete naći mnoštvo proizvoda koje sadrže taj slatki sastojak. Još jedna od prednost eritrita jest ta da podnosi visoku temperaturu i zato je pogodan za kuhanje i pečenje, što je idealno ako želite napraviti laganiju verziju svog omiljenog kolača.

Preporučujemo