Savjeti: Greške u pečenju mesa na tavi zbog kojih ručak nema dobar okus

po Vasa kuharica
  1. Meso stavljamo na hladnu tavu 

Kad meso dodirne vruću tavu njegova se površina počinje karamelizirati, odnosno dobiva lijepu tamnosmeđu boju iza koje se skrivaju intenzivni okusi. Kada odrezak stavimo u hladnu tavu, meso se zalijepi za površinu, te počinje dobivati neprivlačnu sivu boju.

Upravo zato uvijek pecite meso na zagrijanoj tavi te na umjerenoj do visokoj temperaturi. Još bolji rezultati postižu se ako meso namijenjeno za termičku obradu izvadimo iz frižidera pola sata prije pečenja kako bi dostiglo sobnu temperaturu.

2. Previše mesa stavljamo u tavu

U želji da brže završimo pečenje mesa, skloni smo tavu preplaviti odrescima. Iako nam se čini da tako štedimo vrijeme, zapravo produžavamo cijeli proces termičke obrade.

U prepunoj tavi meso se ne može kvalitetno i ravnomjerno ispeći, zbog čega ćemo dobiti odreske koje su na nekim dijelovima presušeni, a na drugim nedovoljno pečeni.

 

Preporučujemo