– “Osvježiti” stari hljeb možete tako što ćete ga staviti u nakvašenu papirnu kesu, a zatim zagrijavajte u rerni. Dovoljne su svega tri minute.

– Koristite ga u najrazličitijim receptima. “Hljeb od jučer” je osnova mnogih recepata – tosta, brusketa, ćufti, toplih sendviča.

– Zamrznite ga. Ukoliko nećete odmah iskoristiti hljeb, plastična kesa i zamrzivač su najbolji način.

– Napravite prezlu. Osušite komadiće hljeba na najnižoj temperaturi u rerni, potom ih sameljite. Ponovo samljeveni hljeb stavite u rernu još jedan sat na najnižoj temperaturi. U čvrsto zatvorenoj posudi prezla će potrajati i do šest mjeseci.

– Napravite krutone od hljeba. Krutoni su nezaobilazan dodatak supama i salatama. Sve što je potrebno je da izrežete komad hljeba na kockice, poprskate maslinovim uljem i začinima i osušite u rerni dok ne dobije zlatnožutu boju.

– Iskoristite parče hljeba da čorbi date dodatnu gustinu.