Savjeti: Najbolje marinade za meso

po Vasa kuharica

Dobra marinada pravi čuda od mesa. Nemojte se previše zabrinjavati vremenom nego se fokusirajte na sljubljivanje okusa i odabir dobrog komada mesa. Ako insistirate na dužem mariniranju, meso solite neposredno prije grilanja, jer će ga so isušiti.

Jedna od klasičnih marinada je kombinacija ulja, meda, bijelog luka i citrusa. Ako pripremate piletinu, odlično će se uklopiti limun i limeta, dok uz komad govedine bolje odgovara narandža. Ljutinu možete postići dodavanjem čilija u prahu ili nasjeckanog svježeg (bez sjemenki i bijele opne, na kojoj se one drže), a nemojte zaboraviti i na mljevenu crvenu papriku, koja će doprinijeti boji i mirisu.

Uz minimalne izmjene, ova marinada može postati nešto sasvim drugo. Med, bijeli luk i limun pomiješajte sa soja sosom i uljem i uživajte u ljepljivoj slatko-slanoj piletini ili čak janjetini.

Bitne sastavnice brojnih marinada su i senf i umak Worcestershire. Ako ih pomiješate s balzamičnim sirćetom, maslinovim uljem, bijelim lukom i začinima, komad mesa poprimit će nevjerovatnu boju i sjaj. Ovu mješavinu preporučujemo za mariniranje govedine. Naravno, ovisno o vrsti mesa, možete dodati i brojne svježe začine – ruzmarin, kadulju, bosiljak, mentu, origano…

Dobar i praktičan trik je domaća aromatizirana so. Krupnu so pomiješajte s usitnjenim začinskim biljem po želji i čuvajte u dobro zatvorenoj tegli. Dovoljno je da prije stavljanja na gril posolite meso ovom mješavinom; uštedjet ćete vrijeme i dodati mnoštvo okusa.

Preporučujemo