Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Savjeti: Najbolje marinade za meso

po Vasa kuharica 10/06/2020
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Dobra marinada pravi čuda od mesa. Nemojte se previše zabrinjavati vremenom nego se fokusirajte na sljubljivanje okusa i odabir dobrog komada mesa. Ako insistirate na dužem mariniranju, meso solite neposredno prije grilanja, jer će ga so isušiti.

Jedna od klasičnih marinada je kombinacija ulja, meda, bijelog luka i citrusa. Ako pripremate piletinu, odlično će se uklopiti limun i limeta, dok uz komad govedine bolje odgovara narandža. Ljutinu možete postići dodavanjem čilija u prahu ili nasjeckanog svježeg (bez sjemenki i bijele opne, na kojoj se one drže), a nemojte zaboraviti i na mljevenu crvenu papriku, koja će doprinijeti boji i mirisu.

Uz minimalne izmjene, ova marinada može postati nešto sasvim drugo. Med, bijeli luk i limun pomiješajte sa soja sosom i uljem i uživajte u ljepljivoj slatko-slanoj piletini ili čak janjetini.

Bitne sastavnice brojnih marinada su i senf i umak Worcestershire. Ako ih pomiješate s balzamičnim sirćetom, maslinovim uljem, bijelim lukom i začinima, komad mesa poprimit će nevjerovatnu boju i sjaj. Ovu mješavinu preporučujemo za mariniranje govedine. Naravno, ovisno o vrsti mesa, možete dodati i brojne svježe začine – ruzmarin, kadulju, bosiljak, mentu, origano…

Dobar i praktičan trik je domaća aromatizirana so. Krupnu so pomiješajte s usitnjenim začinskim biljem po želji i čuvajte u dobro zatvorenoj tegli. Dovoljno je da prije stavljanja na gril posolite meso ovom mješavinom; uštedjet ćete vrijeme i dodati mnoštvo okusa.

marinadameso

Preporučujemo

Pripremite savršeni snijeg od bjelanjaka

12/12/2022

Kako da vam meso bude sočno

24/10/2022

Ukiseljeno povrće prava je poslastica

10/10/2022

Skuhajte makarone koji se neće zalijepiti

05/10/2022

Mali trikovi za ukusan pire

14/09/2022

Kako kombinirati tjestetninu sa sosevima

22/08/2022

Jednostavna zamjena šećera u poslasticama

16/08/2022

Šoljice napravljene od taloga popijene kafe

05/08/2022

Spasite supu ili čorbu trikom italijanskih kuhara

01/08/2022

Hrana koju treba izbjegavati tokom ljeta

19/07/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh