Savjeti: Trikovi koji će vam olakšati kuhanje

po Vasa kuharica

Svakome se od nas desilo da presoli supu, da mu sos bude premastan, da nema leda kad je najpotrebniji… No, uz nekoliko trikova pokušajte spasiti svoj ručak, ali i zadiviti druge kuhanjem.

Brze kocke leda

Voda koja je prokuhala, brže će se zalediti od vode sipane direktno s česme. Razlog je “mpemba efekt”, prema čovjeku koji je otkrio tu zanimljivu i korisnu činjenicu.

Spasite preslanu supu

Ako ste presolili supu, ne bacajte je, jer je možete spasiti. Četvrtinu oguljenog krompira ubacite u supu i on će pokupiti višak soli, a neće ostaviti svoj okus. Krompir obavezno izvadite prije služenja. Kao alternativa krompiru, može poslužiti i malo smeđeg šećera ili čaša vode.

Miris luka

Ako vam ruke nakon rezanja mirišu na crni ili bijeli luk, istrljajte ih supenom kašikom, koja će upiti miris.

 Iskoristite ulje

Ako želite ponovo koristiti isto ulje, ali bez mirisa i okusa hrane koju ste u njemu pripremali, sipajte ga u tavu i zagrijte na laganoj temperaturi. Dodajte malo đumbira, neka bude potopljen u ulje oko 15 minuta. Na pravoj temperaturi đumbir treba dobiti zlatno-smeđu boju. Kad izvadite đumbir iz ulja, on bi trebao pokupiti neželjene mirise i okuse.

Višak masnoće

Ako su vam supa, sos ili saft premasni, isključite ringlu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Najveći dio masnoća isplivat će na površinu. Na radnu površinu stavite nekoliko kocki leda, blizu šerpe sa masnoćom. Prisustvo leda u blizini utjecat će na to da se masnoća stvrdne i bit će vam lako da je izvadite kašikom.

Svjež hljeb

Stavite hljeb u plastičnu kesu s komadom svježeg celera i ostavite preko noći. Hljeb će polako upiti vlagu iz celera, koji mu neće mijenjati okus.

Više limunovog soka

Limun sadrži skoro tri kašike soka. Da biste izvukli maksimalnu količinu, možete stiskati limun na radnoj površini ili ga vrtjeti između šake i radne površine, uz blagi pritisak. Limun možete staviti u mikrovalnu pećnicu na 20 sekundi, a potom ga izrezati po dužini i iscijediti. Dobit ćete tri puta više soka.

Preporučujemo