Savjeti vrhunskih kuhara: Kako za tren popraviti umak za pečenje

po Vasa Kuharica

Pečenje može biti savršeno, ali ako uz njega imate samo umak, a on nije ispao gust i pun okusa, uzalud nam trud. No vrhunski kuhari otkrili su svoje trikove kako se izvući iz svih “nezgoda” s umakom

Često se zna dogoditi da je umak pun grudica ili da je preslabog okusa. Grudica ćete se najlakše riješiti ako umak stavite u blender i još jednom ga dobro izmiksate. Rezultat je gladak i gust umak.

Okus ćete popraviti dodajući samo jednu namirnicu – umak od soje. Naime, sojin umak pojačava mesni okus umaka.

Ako želite da umak ostane topao tokom cijelog ručka ili večere zagrijte termosicu na način da ulijete u nju vruću vodu na nekoliko minuta i onda je prolijte. Stavite umak u termosicu i zatvorite je. Tokom večere ako primijetite da nedostaje umaka, samo ga izlijte iz termosice pa će i dalje biti fin i vruć.

Ako želite da pečeni krompiri budu ekstra hrskavi, taman prije kraja pečenja s viljuškom malo zgnječite krompire i vratite ih peći 5 minuta.

Kad pripremate umak, prvo stavite ulje i brašno kako biste dobili zapršku. Zapršku kuhajte na laganoj vatri barem pet minuta prije nego što dodate tekućinu. Ako želite puni okus umaka, dodajte i masnoću s dna pečenja budući da sadrže jaki okus pečenja, a tokom pripreme umaka će se spojiti s umakom i pojačati mesni okus.

Za umake je najbolje koristiti svježe začine. Začini poput timijana i ruzmarina se stavljaju odmah u zapršku, prije dodavanja tekućine, a peršun se, naprimjer, stavlja u umak nakon što ste ga uklonili s vatre.

Ako je umak preslan, treba dodati samo trunku smeđeg šećera.

Ako je umak prerijedak možete ili napraviti malo zaprške i u nju brzo miješajući dodati umak te ga ponovo zakuhati ili možete umiješati kašiku maslaca prije samog posluživanja.

Preporučujemo