Sastojci za podlogu:
200 g keksića,
100 g maslaca.
Za kremu:
1 kg krem namaza od sira,
200 g šećera,
35 g brašna,
5 jaja,
80 ml vrhnja za šlag,
1 kašičica ekstrakta vanilije.
Gornji sloj:
240 ml kiselog vrhnja,
30 g šećera,
pola kašičice ekstrakta vanilije,
svježe jagode.
Priprema:
- U multipraktiku miksajte keksiće. Otopite maslac na laganoj vatri i umiješajte ga keksićima. Dobro promiješajte pa smjesu od keksa utisnite u kalup promjera 23 cm. Keksiće utisnite u visinu od cca 2,5 cm. Kalup stavite u frižider dok radite kremu.
- Rernu zagrijte na 170 stepeni. Sir, brašno i šećer miksajte na srednjoj brzini jednu minutu. Dodajte jedno po jedno jaje, ali poslije svakog jajeta smjesu dobro izmiksajte, barem 30 sekundi. Dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije pa promiješajte.
- U pripremljeni kalup s keksićima ulijte smjesu, kalup stavite u veći pleh i pecite na 170 stepeni 15 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 120 stepeni i pecite još dodatnih 90 minuta. Izvadite kolač i stavite na žicu da se malo ohladi. Po kolaču poredajte svježe jagode.