Nije komplicirano, samo zahtijeva mrvicu vremena i miješanja, ali itekako se isplati. Imamo nekoliko savjeta kako da vam rižoto bude savršen i kremast – baš svaki put.

Birajte rižu kratkog zrna

U ovom slučaju preporučujemo bijelu rižu jer riža bez opne ispušta više škroba i time rižoto postaje kremastiji.

Napravite domaći temeljac

Njime ćete podlijevati rižoto – razlika se itekako osjeti. Temeljac treba biti topao pa je najbolje da ga cijelo vrijeme držite na laganoj vatri.

Rižu najprije propržite

Dinstajte je zajedno s lukom i ostalim povrćem koje ste možda dodali (korijen celera, mrkva, prasa…) i pržite je sve dok ne postane pomalo staklasta.

Prvo podlijevanje neka bude s vinom

Najbolje je da vino bude sobne tempetarure. Ulijte onoliko koliko je naznačeno u receptu i neprestano miješajući sačekajte da alkohol ispari.

Svako sljedeće podlijevanje neka bude s temeljcem

Kada dodate temeljac nemojte prestajati miješati. Temeljac sipajte malo pomalo, tako da ga nikad ne bude previše. Dolijete li previše, bit će vodenast, a tekućinu je lakše naknadno dodati nego oduzeti.

Miješajte, miješajte, miješajte

Razlog? Da bude kremasto, naravno.

Maslac i parmezan za kraj

Pred sam kraj, kad je riža al dente, nije loše dodati kockicu maslaca i šaku parmezana. Rižoto tada pustite da odstoji poklopljen minutu do dvije i poslužite ga gladnim ustima