Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Savršen rižoto: Savjeti da konačno savladate italijanski klasik

po Senan Dervisevic 21/11/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Nije komplicirano, samo zahtijeva mrvicu vremena i miješanja, ali itekako se isplati. Imamo nekoliko savjeta kako da vam rižoto bude savršen i kremast – baš svaki put. 

Birajte rižu kratkog zrna

U ovom slučaju preporučujemo bijelu rižu jer riža bez opne ispušta više škroba i time rižoto postaje kremastiji.

Napravite domaći temeljac

Njime ćete podlijevati rižoto – razlika se itekako osjeti. Temeljac treba biti topao pa je najbolje da ga cijelo vrijeme držite na laganoj vatri.

Rižu najprije propržite

Dinstajte je zajedno s lukom i ostalim povrćem koje ste možda dodali (korijen celera, mrkva, prasa…) i pržite je sve dok ne postane pomalo staklasta.

Prvo podlijevanje neka bude s vinom

Najbolje je da vino bude sobne tempetarure. Ulijte onoliko koliko je naznačeno u receptu i neprestano miješajući sačekajte da alkohol ispari.

Svako sljedeće podlijevanje neka bude s temeljcem

Kada dodate temeljac nemojte prestajati miješati. Temeljac sipajte malo pomalo, tako da ga nikad ne bude previše. Dolijete li previše, bit će vodenast, a tekućinu je lakše naknadno dodati nego oduzeti.

Miješajte, miješajte, miješajte

Razlog? Da bude kremasto, naravno.

Maslac i parmezan za kraj

Pred sam kraj, kad je riža al dente, nije loše dodati kockicu maslaca i šaku parmezana. Rižoto tada pustite da odstoji poklopljen minutu do dvije i poslužite ga gladnim ustima.

Preporučujemo

Pileća krilca iz rerne

24/02/2023

Pečeni luk

24/02/2023

Begova čorba

04/01/2023

Recept za slasne juneće okruglice

04/01/2023

Kartoffel Kloesse – Prefine okruglice od krompira

28/12/2022

RECEPT: Tagliatele sa tikvom | KUHAJMO ZAJEDNO

21/12/2022

Punjena piletina

21/12/2022

Marinirani ražnjići

20/12/2022

Gurmanski ćevap

20/12/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

20/12/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh