Savršeni prilog: Rimske njoke

po Vasa kuharica

Rimski njoki spas su kad vam se jede nešto brzo i fino, ali i odličan prilog kad vam zatreba nešto efektno i fino. Za pripremu se ne koristi krompir, nego pšenična krupica, a slast pružaju parmezan i maslac.

Sastojci:

1 l mlijeka,

pola kašičice soli,

250 g pšenične krupice,

150 g parmezana,

2 žumanjka,

3 kašike maslaca,

1 prstohvat kajenskog bibera ili čilija,

2 kašike parmezana za posipanje.

Priprema:

1. Ulijte mlijeko u posudu i dodajte so pa zagrijte dok gotovo ne zakuha. Kad se pojave mjehurići, umiješajte krupicu brže miješajući oko 20 sekundi pa smanjite vatru i nastavite miješati dok se ne zgusne pa maknite s vatre.
2. Umiješajte maslac, naribani parmezan i žumanjke brzo miješajući kako se žumanjci ne bi zgrušali.
3. Prebacite smjesu u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno je rasporedite i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižider oko pola sata dok se ne stisne.
4. Namastite posudu za pečenje maslacem. Oblikujte kalupima krugove od smjese pa ih složite u posudu za pečenje. Premažite rastopljenim maslacem i pospite kajenskim paprom te parmezanom.
4. Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni pa kratko zapecite na gornjoj rešetki da uhvate boju.

Preporučujemo