Rimski njoki spas su kad vam se jede nešto brzo i fino, ali i odličan prilog kad vam zatreba nešto efektno i fino. Za pripremu se ne koristi krompir, nego pšenična krupica, a slast pružaju parmezan i maslac.
Sastojci:
1 l mlijeka,
pola kašičice soli,
250 g pšenične krupice,
150 g parmezana,
2 žumanjka,
3 kašike maslaca,
1 prstohvat kajenskog bibera ili čilija,
2 kašike parmezana za posipanje.
Priprema:
1. Ulijte mlijeko u posudu i dodajte so pa zagrijte dok gotovo ne zakuha. Kad se pojave mjehurići, umiješajte krupicu brže miješajući oko 20 sekundi pa smanjite vatru i nastavite miješati dok se ne zgusne pa maknite s vatre.
2. Umiješajte maslac, naribani parmezan i žumanjke brzo miješajući kako se žumanjci ne bi zgrušali.
3. Prebacite smjesu u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno je rasporedite i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižider oko pola sata dok se ne stisne.
4. Namastite posudu za pečenje maslacem. Oblikujte kalupima krugove od smjese pa ih složite u posudu za pečenje. Premažite rastopljenim maslacem i pospite kajenskim paprom te parmezanom.
4. Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni pa kratko zapecite na gornjoj rešetki da uhvate boju.