Šampinjoni su odličan prilog svakom jelu, a pogotovo u hladnom dijelu godine. Odlično se sljubljuju uz pečeni odrezak, piletinu, pa čak i ribu. Savršeno pečeni šampinjoni imaju mesnat i pomalo orašast okus, a osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla mogu predstavljati i glavni obrok.

 

Ipak, ako se ne pridržavamo određenih pravila vrlo se lako mogu prepeći, te postati neukusni i suhi. Šampinjoni će biti sočniji ako ih pečemo u komadu. Odlučite li se za termičku obradu u tavi na štednjaku pripazite na ova dva osnovna pravila:

 

  1. Gljive se trebaju peći na umjerenoj temperaturi kako bi dobile privlačnu zlatno-smeđu boju na površini.

 

  1. Nemojte ih (često) miješati.

 

Sastojci:

450 grama šampinjona,
3 kašike maslaca,
so, biber,
2 čehna bijelog luka,
1 kašičica svježih listića timijana.

 

Priprema: 

 

  1. U velikoj tavi otopite maslac na umjerenoj temperaturi.

 

  1. Dodajte šampinjone koje ste prethodno očistili i čije ste stapke potkratili. Posolite i pobiberite po želji.

 

  1. Pecite šampinjone oko 5 minuta.

 

  1. Okrenite kašikom šampinjone na drugu stranu i pustite da se termički obrade još pet minuta.

 

  1. Na kraju pečenja u tavu dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i timijan i sve zajedno dobro promiješajte.

 

  1. Poslužite toplo.