Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Savršeni šampinjoni iz tave

po Vasa kuharica 20/02/2019
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Šampinjoni su odličan prilog svakom jelu, a pogotovo u hladnom dijelu godine. Odlično se sljubljuju uz pečeni odrezak, piletinu, pa čak i ribu. Savršeno pečeni šampinjoni imaju mesnat i pomalo orašast okus, a osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla mogu predstavljati i glavni obrok.

 

Ipak, ako se ne pridržavamo određenih pravila vrlo se lako mogu prepeći, te postati neukusni i suhi. Šampinjoni će biti sočniji ako ih pečemo u komadu. Odlučite li se za termičku obradu u tavi na štednjaku pripazite na ova dva osnovna pravila:

 

  1. Gljive se trebaju peći na umjerenoj temperaturi kako bi dobile privlačnu zlatno-smeđu boju na površini.

 

  1. Nemojte ih (često) miješati.

 

Sastojci:

450 grama šampinjona,
3 kašike maslaca,
so, biber,
2 čehna bijelog luka,
1 kašičica svježih listića timijana.

 

Priprema: 

 

  1. U velikoj tavi otopite maslac na umjerenoj temperaturi.

 

  1. Dodajte šampinjone koje ste prethodno očistili i čije ste stapke potkratili. Posolite i pobiberite po želji.

 

  1. Pecite šampinjone oko 5 minuta.

 

  1. Okrenite kašikom šampinjone na drugu stranu i pustite da se termički obrade još pet minuta.

 

  1. Na kraju pečenja u tavu dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i timijan i sve zajedno dobro promiješajte.

 

  1. Poslužite toplo.

 

 

bijeli lukmaslacšampinjoni

Preporučujemo

Pileća krilca iz rerne

24/02/2023

Pečeni luk

24/02/2023

Begova čorba

04/01/2023

Recept za slasne juneće okruglice

04/01/2023

Kartoffel Kloesse – Prefine okruglice od krompira

28/12/2022

RECEPT: Tagliatele sa tikvom | KUHAJMO ZAJEDNO

21/12/2022

Punjena piletina

21/12/2022

Marinirani ražnjići

20/12/2022

Gurmanski ćevap

20/12/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

20/12/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh