Savršeni slatki zalogaj: Ferrero Rocher kuglice

po Vasa Kuharica

Domaće Ferrero kuglice zaista mogu stati rame uz rame onima koje kupujemo. Ali, baš zato što su kupovne mnogo skuplje, ove domaće kuglice dolaze kao super zamjena i naravno ima ih više.

Sastojci za kuglice:

300 g lješnika

150 g čokolade

250 g margarina

Za glazuru:

150 g čokolade

250 g napolitanke s lješnicima

100 g nutelle

Priprema:

  1. Na pari rastopimo čokoladu, nutellu i margarin, a u velikoj posudi izmrvimo napolitanke.
  2. Napolitankama dodamo pržene, sjeckane lješnike, a zatim preko njih prelijemo prethodno rastopljene sastojke i dobro promiješamo kašikom.
  3. Kada smo dobili jednoličnu smjesu, stavljamo je u frižider na hlađenje, oko jedan sat.
  4. Za to vrijeme na pari otopimo čokoladu s uljem, za glazuru.
  5. Kada se smjesa ohladila, od nje možemo oblikovati Ferrero kuglice.
  6. Oblikovane kuglice umačemo u otopljenu čokoladu i slažemo na tanjir obložen papirom za pečenje. Zatim kuglice vratimo natrag u frižider na hlađenje, a kada se stvrdnu, možemo ih poslužiti.

Preporučujemo