Saznajte na vrijeme: 15 korisnih savjeta za dobru zimnicu

po Vasa kuharica

Mnoge domaćice već su polako počele da razmišljaju o pripremanju zimnice za ovu godine. Da bi vam zimnica bila što uspješnija, saznajte na vrijeme 15 korisnih savjeta koji bi se trebalo pridržavati.

1. Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi dijelovi pažljivo odstrane.

2. Pošto se boja očišćenog voća i povrća na zraku brzo mijenja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i sjeckati neposredno pred pripremanjenje.

3. Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno pred preradu, a ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari.

4. I namirnice i posuđe koje se koriste prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprijekorno čisti, a ruke oprane prije početka svake nove faze rada.

5. Najbolje je da se posuđe, tegle i boce za zimnicu dobro isperu čistom toplom vodom, a zatim ostave da se ocjede i osuše. Ako se brišu krpom ona mora da bude sasvim suha, čista i ispeglana.

6. Za ukuhavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nehrđajućeg čelika.

7. Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba iskuhati prije upotrebe.

8. Ako boce s paradajzom zatvarate prirodnim crijevom, povežite ih odozogo komadom papira ili krpice, jer neki insekti i miševi rado grickaju crijevo.

9. Dobar način za zatvaranje boca s kuhanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i bjelanceta. Bjelance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrstasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slijepe preko grlića boce. Kada se bjelance osuši, boca je hermetički zatvorena.

10. Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.

11. Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrijebi čisto vinsko sirće i esencija.

12. Ako već koristite konzervenas – natrijum-benzoat, računajte da je kesica od 5 grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više konzervansa se ne preporučuje.

13. Zimnicu treba čuvati u suhoj, provjetranoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne. Dobro je da se prozori poriju tako da unutra bude mračno. Zimi ostavu treba provjetravati jednom sedmično, najbolje oko podneva.

14. Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se da na površinu pekmeza i mermelade stavi sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentara.

15. Na sve tegle i boce treba staviti naljepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste ziminice kao što su slatko i pekmez, mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu.

Preporučujemo