Schwarzwald torta

po Vasa kuharica

Sastojci za biskvit:

 

130 g maslaca,

150 g šećera u prahu,

2 kesice vanilin šećera,

4 jaja,

100 g tamne čokolade,

50 g pšeničnog oštrog brašna,

pola kesice praška za pecivo,

50 g gustina,

50 g mljevenih badema,

50 g prezle.

 

Za fil:

 

Tegla višanja iz kompota (680 g),

2 kašike šećera,

1 kesica vanilin šećera,

4 kašike višnjevače ili maraskina,

40 g gustina.

 

Za drugi fil i premazivanje torte:

 

700 ml vrhnja za šlag,

2 kesice vanilin šećera,

3 kesice šlagfixa.

 

Za ukrašavanje:

 

ribana ili sjeckana čokolada,

ušećerene ili obične višnje.

 

Priprema:

 

  1. Napravite biskvit: u zdjelu za miksanje stavite maslac, šećer i vanilin šećer pa ih pjenasto izmiješajte, dodajte žumancad, naribanu čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i gustin. Od bjelanaca napravite čvrsti snijeg.

 

  1. U smjesu od žumanaca lagano umiješajte mljevene bademe pomiješane s prezlom i snijeg od bjelanaca. Dobivenu smjesu istresite u kalup za torte obima 24 cm koji ste namazali maslacem i posuli brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.

 

  1. Dok se biskvit peče, napravite fil: ocijedite višnje, a ocijeđeni sok zagrijte, umiješajte šećer, vanilin šećer, višnjevaču i gustin koji ste razmutili s 2 kašike soka od višanja, pa sve kratko prokuhajte. Dodajte ocijeđene višnje i ostavite da se ohladi. Slatko vrhnje miješajte mikserom, umiješajte vanilin šećer, šlagfix i miješajte dok ne dobijete čvrsti šlag.

 

  1. Ohlađeni biskvit razrežite na tri dijela. Svaki dio nakapajte likerom i premažite filom od višanja i tučenim slatkim vrhnjem. Ostatkom slatkog vrhnja premažite cijelu tortu pa je ukrasite čokoladom i višnjama.

 

Preporučujemo